Camera Deputatilor a adoptat, marti, Ordonanta de Guvern 8/2013 referitoare la modificarea impozitelor pe profit pentru activitatile de cercetare-dezvoltare si agricultura, ordonanta criticata de deputatii PDL si UDMR, care au aratat ca oamenii din agricultura vor plati impozite mai mari.
Ordonanta privind modificarea Codului Fiscal a fost adoptata cu 220 de voturi "pentru", 83 "impotriva" si 7 abtineri.

"Se majoreaza deducerile suplimentare pentru calculul pe profitul impozabil pentru activitatile de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50%. Se modifica sistemul de calcul la impozitul pe venitul din agricultura in zona microintreprinderilor. Acest sistem de plata de impozit pe venit a devenit din optional obligatoriu, iar plafonul de cifra de afaceri a fost redus de la 100.000 la 65.000 de euro. A fost crescut nivelul accizelor pentru bere cu 10%, iar calendarul de crestere a accizelor pentru tigarete a fost devansat la data de 1 aprilie", a precizat, in plen, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu, relateaza Mediafax.

Raportul Comisiei de buget a Camerei arata ca prin noile reglementari s-a avut in vedere "scaderea limitei veniturilor obtinute pentru care se intra in sistemul microintreprinderilor, de la 100.000 euro la 65.000 euro, clarificarea modului de regularizare a impozitului pe profit datorat de persoanele juridice straine din transferul titlurilor de participare, introducerea unor reguli fiscale pentru stabilirea valorii fiscale a activelor biologice, majorarea deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil in domeniul cercetarii, pe proiecte aplicabile si transpunerea in legislatia nationala a unor prevederi comunitare din domeniul taxei pe valoarea adaugata".

"De asemenea, s-au introdus dispozitii cu privire la revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activitati agricole pentru persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica. In acest sens s-au prevazut suprafetele si numarul de animale pana la care nu se plateste impozit, precum si normele de venit impozabile pe hectar si cap de animal. Acesti contribuabili sunt inclusi in categoria platitorilor de contributii sociale", se adauga in raport.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a criticat Ordonanta, aratand ca se mareste fiscalitatea si oamenii de afaceri din agricultura vor plati impozite mai mari. El a adaugat ca multe cheltuieli nu vor mai fi deductibile si fermierii vor plati in plus.

Si deputatul UDMR Attila Korodi a spus ca fermierii care au, pe lana culturi de cereale, si animale de crescut si au si un mic atelier de facut branzeturi sau produse din carne, vor plati trei impozite.

Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect.

Ordonanta 8/2013 prin care s-a modificat Codul Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial pe 23 ianuarie, cu aplicare de la 1 februarie. Reglementarile au fost aprobate imediat dupa publicarea proiectului de ordonanta pe site-ul Ministerului de Finante, fara a exista un timp real pentru consultari si dialog social, consultantii fiscali si reprezentantii mediului de afaceri fiind chemati la discutii pe marginea proiectului la cateva ore dupa publicarea acestuia pe site.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri