Astfel, potrivit consortiului, extinderea procesului confirma investitorilor si partilor interesate ca procesul de privatizare este unul ireversibil.
„Aceasta prelungire este in linie cu recomandarile facute de catre consultant, pe baza solicitarilor formulate de catre potentiali investitori. In plus, solutia identificata pentru continuarea privatizarii a fost cresterea atractivitatii Postei Romane, si, in consecinta, obtinerea unui pret mai bun, si nu reducerea criteriilor ce trebuie indeplinite de potentialii investitori”, anunta oficialii celor doua companii de consultanta.

In opinia acestora, se creeaza astfel premisele solutionarii unor aspecte ridicate de catre investitori ca bariere pentru participarea la procesul de privatizare, precum cadrul de reglementare, datoriile istorice, aspecte privind statutul de furnizor de serviciu universal sau contractul colectiv de munca. „Partile interesate realizeaza ca Posta Romana reprezinta o platforma solida cu un mare potential de crestere pentru un investitor ce urmareste sa detina pozitia de lider in sectorul postal din Romania, insa lipsa de claritate pe termen lung a acestor aspecte ridica riscul investitional peste nivelul acceptat.”

Posta Romana va disponibiliza, incepand cu luna iulie, un numar total de 4.458 salariati, reprezentand 14% din numarul actual al angajatilor companiei. Ca parte a procesului de restructurare a Postei Romane, documentul prevede concedierea colectiva, in acord cu sindicatele, a unui numar de 4.458 angajati.

Bugetul necesar pentru plata venitului de completare este calculat la aproximativ 19 milioane lei pentru acest an, "cu disponibilizare colectiva incepand cu 1 iulie 2013".

In prezent, Posta are 32.000 de salariati care isi desfasoara activitatea in aproximativ 5.600 de unitati postale.

Niciun potential investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana, pana marti, la expirarea termenului, un motiv fiind situatia financiara a companiei, iar altul noua datorie stabilita de ANAF.

Guvernul a decis, miercuri, ca Posta Romana sa fie restructurata intr-o perioada de 180 zile, iar ofertele ferme si angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse pana la 30 iunie 2014, acest ultim termen putand fi insa devansat daca se constata ca operatorul postal a devenit atractiv in urma reorganizarii.