Modificarile introduse in Parlament la sistemul achizitiilor publice excepteaza de la obligativitatea organizarii licitatiilor anumite regii si companii nationale, pe care Guvernul le-a introdus initial, de la inceputul anului, in categoria autoritatilor contractante, transmite ANRMAP, potrivit Mediafax.
Pana la 1 ianuarie 2013, obligativitatea derularii unor proceduri de achizitie publica revenea doar anumitor regii autonome sau companii nationale, numai in situația in care se incadrau in prevederile articolelor 8 sau 9 din OU 34/2006 privind sistemul achizitiilor publice, iar alte astfel de societati nu erau obligate sa desfașoare proceduri de achiziție publica.

La finele anului trecut, Guvernul a decis ca toate regiile autonome si companiile nationale sa fie obligate sa desfașoare proceduri de achiziție publica.

Parlamentul a decis insa sa se revina la sistemul initial, in care doar unele regii si companii de stat sunt obligate sa deruleze licitatii, si anume cele care se incadreaza in cele doua articole ale OU 34/2006, iar celelalte societati sa elaboreze "norme procedurale interne" in ceea ce privește atribuirea contractelor a caror valoare depaseste pragul achizitiilor directe.

Articolul 8 din OU 34/2006 stabileste ca este autoritate contractanta oricare organism infiintat pentru a satisface nevoi de interes general fara caracter comercial sau industrial si care este finantat, in majoritate, de catre o autoritate contractanta sau de catre un alt organism de drept public, se afla in subordinea sau este supusa controlului unei autoritati contractante sau unui alt organism de drept public, are in componenta consiliului de administratie/organului de conducere sau de supervizare mai mult de jumatate din numarul membrilor numiti de catre o autoritate contractanta sau de catre un alt organism de drept public, oricare intreprindere publica ce desfasoara una sau mai multe dintre activitatile prevazute la cap. VIII sectiunea 1 (apa energie, transport, posta), atunci cand aceasta atribuie contracte de achizitie publica sau incheie acorduri-cadru destinate efectuarii respectivelor activitati.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri