O companie din Spania cu un singur angajat a realizat in perioada 2009-2011 un profit de 13,4 miliarde dolari. Deloc surprinzator avand in vedere ca firma se numeste ExxonMobil Spain SL, scrie Bloomberg.

Angajatul cu, probabil, cea mai mare productivitate din lume lucreaza la aceasta firma de tip holding, pe care ExxonMobil a infiintat-o in Spania pentru a scapa de taxele aferente transferului dividendelor catre Statele Unite.

Acest tip de firme poarta numele de ETVE (Entidad de Tenencia de Valores Extranjeros - n.r.) si opereaza sub anumite norme care incurajeaza investitiile straine in Spania.

Astfel, dividendele transferate din strainatate catre un ETVE nu sunt taxate in Spania daca taxa pe profit a fost platita de catre compania mama in tara de origine.

Banii pot fi mutati astfel catre Statele Unite sau alte state fara sa mai fie platite taxe de retragere a dividendelor.

In cazul de fata, compania ExxonMobil s-a folosit de acest ETVE pentru a incasa dividendele de la centrul ei financiar din Luxemburg, pentru ca apoi sa le transfere fara niciun cost catre Statele Unite.

Retail jobs

Si alte companii mari precum Anheuser Busch InBev folosesc astfel de vehicule financiare. Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri