“Prudenta” este cuvantul care va caracteriza comportamentul investitorilor si al guvernantilor in 2014, iar avocatura de business va trece printr-un nou an al stagnarii, estimeaza Gheorghe Musat, Senior Partner Musat & Asociatii.

„Prudenta ar fi cuvantul potrivit, atat din partea investitorilor, dar si din partea guvernantilor. Ramane de vazut insa in ce masura in 2014, fiind an electoral, mediul politic va putea oferi contextul potrivit pentru investitii si pentru dezvoltarea economiei. In ceea ce priveste piata avocaturii, “stagnare” mi se pare cuvantul cel mai potrivit pentru 2014. Adica crestere zero”, spune Gheorghe Musat (foto), Senior Partner Musat & Asociatii, pentru wall-street.ro.

In general, ariile de practica care au cunoscut o dezvoltare semnificativa sunt litgiile si arbitrajele comerciale, energie si resurse naturale, fiscalitate, concurenta, dreptul muncii, privatizari si restructurari & insolvente. „Acestea au generat o crestere a veniturilor pentru anul trecut de aproximativ 15-20%. In 2013, portofoliul de clienti al firmei Musat & Asociatii a crescut in medie cu 25-30% fata de 2012, majoritatea clientilor fiind companii private”, spune Gheorghe Musat, unul dintre cei mai puternici avocati de business din Romania.

In opinia sa, cei mai importanti factori cu impact asupra avocaturii de business au fost anul trecut scaderea dramatica a investitiilor straine in Romania, lipsa de resurse financiare in piata (corelata cu reticenta bancilor privind finantarea unor proiecte investitionale), dar si deficitul guvernamental datorita caruia sunt blocate proiecte guvernamentale importante pentru dezvoltarea economica a Romaniei.

In ansamblu, spune Gheorghe Musat, avocatura de business a depins intotdeauna de contextul economic, de volumul investitiilor si intensitatea circuitului comercial. Astfel, criza a afectat in mare masura domeniul financiar-bancar, imobiliar si al fuziunilor & achizitiilor, insa s-a dezvoltat sectorul restructurarilor, arbitrajele comerciale, litigiile interne si internationale, iar proiectele in domeniul energiei si resurselor naturale au inceput sa cunoasca o evolutie pozitiva. In prezent, Musat & Asociatii gestioneaza arbitraje internationale cu o valoare cumulata de peste 1,5 miliarde de euro.

Foarte multi avocati vorbesc despre o presiune tot mai mare pe onorarii. Vor mai scadea onorariile in 2014 sau au atins un minim care va ramane un record? Gheorghe Musat afirma ca avocatura de business din Romania traverseaza, in momentul de fata, o situatie oarecum convulsionata, din cauza strategiei de dumping practicata de unele firme, inclusiv firme straine. „Suntem uimiti sa vedem ca avocati de la firme cu reputatie scad tarifele mult sub nivelul costurilor, fapt care creeaza confuzie in randul clientilor traditionali care apeleaza in mod regulat la serviciile avocatilor. In avocatura nu e vorba numai de profit, ci de a pastra standardele de calitate ale serviciului avocatial, de a motiva profesional oamenii (avocatii), in conditiile unei concurente loiale, ori dumping-ul in lumea avocatilor este extrem de nociv, tragem toti ponoase. Politica de onorarii practicata de Musat & Asociatii s-a pastrat neschimbata, in conditiile in care majoritatea onorariilor noastre provin din tranzactiile din zona privata realizate de investori straini, chiar daca acestea s-au diminuat ca numar in ultimii 2-3 ani.”

Cat despre piata de fuziuni si achizitii, nivelul tranzactiilor a fost unul redus anul trecut, comparativ cu anii anteriori, cand piata depasea cu regularitate un miliard de euro. „Nu cred ca putem vorbi in acest an de sectoare „fierbinti” pe piata de Mergers & Acquisitions. Intr-o perioada in care economia ne da putine vesti bune, surpriza a venit anul acesta din partea sectorului agricol, subventiile platite la timp, dar si investitiile fermierilor fiind principalii factori ai dezvoltarii acestui sector. Totodata sectorul FMCG ramane, in continuare, de interes pentru investitorii straini”, afirma Gheorghe Musat.

Musat & Asociatii este una dintre cele mai mari case de avocatura de pe piata romaneasca, cu peste 100 de avocati, dintre care 16 sunt parteneri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri