Roma este in pragul unui faliment in stilul orasului american Detroit

Roma, Orasul Etern, se afla in pragul unui faliment in stilul orasului american Detroit, dupa ce executivul italian a decis sa retraga din Parlament, din cauza strategiilor de tergiversare folosite de opozitie, un decret care ar fi ajutat capitala sa acopere un deficit bugetar de 816 milioane euro.

Retragerea decretului reprezinta un esec pentru premierul Matteo Renzi in chiar prima sa zi in fruntea guvernului, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax. Pregatirea unui nou decret, care sa aiba sanse sa fie adoptat, il va costa pe Renzi timp si capital politic, de care ar fi avut nevoie pentru promovarea unor reforme ample vizand piata muncii si sistemul electoral.

Administratia capitalei are acum de facut alegeri dure - precum taierea unor servicii publice, cresterea taxelor sau intarzierea platilor catre furnizori - pentru a castiga timp necesar sa gaseasca noi modalitati de acoperire a deficitului bugetar.

Daca nu reuseste, Roma ar putea fi plasata sub controlul unui administrator special, care ar avea ca sarcina vanzarea de active, precum companiile de utilitati.

"Este timpul sa renuntam la trucurile contabile si sa declaram falimentul Romei", a declarat Guido Guidesi, parlamentar al formatiunii Liga Nordului, care s-a opus decretului de ajutor financiar pentru capitala Italiei.

Citeste si:
Primăria Romei va amenda cu până la 500 euro pe cei care aruncă...
Coronavirus: Primăria Romei...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Primarul Romei, Ignazio Marino, un chirurg specializat in SUA, a castigat alegerile anul trecut cu promisiuni ca va opri practicile de nepotism, va imbunatati serviciile de baza si va ajuta dezvoltarea turismului.

In loc sa-si respecte obiectivele, primarul se lupta sa mentina bugetul pe linia de plutire, scrie Wall Street Journal. Marino a declarat ca nu intentioneaza sa fie el cel care implementeaza taieri dure de cheltuieli.

Planul primarului de stabilizare a bugetului prevedea obtinerea unui transfer financiar de 485 de milioane de euro de la Guvern. Suma ar fi trebuit sa compenseze Roma pentru costurile suplimentare inregistrate ca destinatie turistica majora, capitala a Italiei si locatie in care se afla Vaticanul.

Saloanele auto, in scadere de...

Planul de ajutor a atras, insa, critici chiar si inainte de schimbarea Guvernului, fiind considerat incorect fata de alte orase italiene confruntate cu dificultati financiare.

Premierul Renzi, fost primar al Florentei inainte de preluarea conducerii executivului, va introduce probabil in Parlament un nou decret vizand Roma, insa nu este clar care vor fi termenii acestuia.

Esti interesat de fiscalitate si de problemele legale ale unei companii? Participa la Conferinta noastra, "Fiscal 2014"!

Citeste si:
Romaero intră într-un proces de restructurare a datoriilor faţă de...
Romaero intră într-un proces...
Sursa foto: Roma, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri