Aproximativ 800 de persoane, din toate sindicatele din industrie, protesteaza, joi, la sediul Guvernului, cerand solutionarea urgenta a OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si liberalizarea rapida a pretului la gaze naturale, relateaza Mediafax.

Peste 150 de sindicalisti ai federatiilor din industrie au pichetat si miercuri sediul Curtii Constitutionale, cerand solutionarea urgenta a ordonantei de urgenta privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si liberalizarea rapida a pretului la gaze naturale.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca piectul de lege din Parlament privind energia regenerabila mentine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar in lipsa acestei legi acest nivel va creste, din aprilie, la 15%, generand si cresterea facturii.

El a sustinut ca nepromulgarea legii de catre presedintele Traian Basescu este motivata de interesul acestuia in a sprijini companii private sa recupereze mai repede, prin cresterea pretului in factura, investitia efectuata in energia regenerabila si a afirmat ca seful statului a preluat cu "copy-paste" argumentele Asociatiei Producatorilor de Energie Regenerabila, care are un interes comercial direct.

Premierul a explicat ca Guvernul va fi obligat sa emita o ordonanta de urgenta cu acelasi obiect pana la 1 aprilie, daca presedintele nu promulga legea.

Citeste si:

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca "bietii sindicalisti de la ALRO care au manifestat in fata Curtii Constitutionale au fost pacaliti" si le-a transmis ca au fost mintiti de premierul Victor Ponta pe tema cresterii pretului la energie.

In 26 februarie, presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile. Basescu a aratat in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa Curtii Constitutionale ca, in opinia Comisiei Europene, procedura de notificare si pre-notificare, impusa de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, nu a fost respectata, fapt ce poate atrage declansarea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.

Presedintele a precizat ca OUG 57/2013, aprobata prin legea transmisa spre promulgare, modifica schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO. "Guvernul Romaniei a emis aceasta Ordonanta de Urgenta in data de 4 iunie 2013, ea fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare in vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, in data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene, prin care precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat", a aratat presedintele in sesizare.

Departamentul pentru Energie arata, dupa sesizarea CC, ca a respectat toate procedurile in relatia cu Comisia Europeana la modificarea legislatiei privind productia de energie regenerabila, precizand ca presedintele Traian Basescu nu a luat in calcul "date esentiale ale procesului de comunicare cu CE".