OBLIGATORIU: cartele prepaid doar cu buletinul. Ce opinie ai?

Persoanele care detin o cartela pre-pay vor fi obligate, din 2015, sa se inregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sanctiunea sistarii serviciului, iar cele care doresc sa cumpere o astfel de cartela vor trebui, la randul lor, sa prezinte un act de identitate pentru a primi cartela.

Regula va fi aplicata si in cazul firmelor, care vor trebui sa prezinte documentele de constituire a societatii. Noile reguli au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege si vor fi aplicate dupa ce Parlamentul adopta actul normativ, detinatorii actuali de cartele avand la dispozitie un interval de sase luni de la data intrarii in vigoare pentru a se inregistra.

Proiectul de lege modifica OU 111/2011 privind comunicatiile electronice. "In ultima sedinta a CSAT, s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale. Este vorba de obligatia detinatorilor de cartele pre-pay de a le inregistra, de a depune uin act de identitate si, de asemenea, obligatii pentru furnizorii de telefonie mobila", a anuntat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la finalul sedintei de guvern.

El a precizat ca, intr-un interval de sase luni de la momentul intrarii in vigoare a legii, toti detinatorii de cartele pre-pay vor fi obligati sa depuna un document de identitate pentru a se inregistra. Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea servicului pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartelele pe baza unui act de identitate, scrie Mediafax.

Furnizorii de servicii vor avea obligatia de a-i informa si a-i notifica pe toti utilizatorii de cartele pre-pay despre aceasta obligatie. In acelasi timp, din momentul intrarii in vigoare a legii, toate persoanele care vor dori sa achizitioneze cartele pre-pay vor avea obligatia de a depune un document de identitate, acest lucru fiind valabil si pentru persoanele juridice, care trebuie sa prezinte documentele de constituire a societatii.

Citeste si:
CCR a respins OUG prin care puteai cumpara cartele prepay doar cu...
CCR a respins OUG prin care...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

In vara anului trecut, dupa ce presa a relatat ca deputatul PSD Sebastian Ghita vrea sa depuna o initiativa legislativa prin care cartelele telefonice pre-platite sa poata fi achizitionate numai dupa furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a aratat ca inregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-platite a fost decisa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, dupa atentatul terorist din Bulgaria.

El a precizat ca nu este vorba de o operatiune de interceptare, ci de inregistrare. In forma de la acea data, proiectul prevede ca, atunci cand o persoana va cumpara o cartela pre-platita, va trebui sa prezinte codul numeric personal si, daca ulterior un judecator va decide interceptarea numarului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica detinatorul acestei cartele.

Argumentul a fost ca zona cartelelor pre-platite este folosita pentru infractiuni economice, existand si riscul de utilizare a acestor cartele in activitati legate de terorism. Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului si Parlamentului sa aiba in vedere obligatiile asumate de Romania prin tratate internationale cu privire la drepturile omului, nu doar necesitatile dictate de siguranta nationala.

Citeste si:
Minorii nu vor mai avea voie să cumpere băuturi energizante
Minorii nu vor mai avea voie...
Sursa foto: Cartela preplatita/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri