18 Aprilie 2014

Producatorii lanseaza campania Taie TVA la carne: romanii platesc pentru carne cele mai scumpe preturi din Europa



Producatorii de carne din Romania au lansat campania “Taie TVA la carne”, prin care sustin reducerea TVA in industria de profil dupa exemplul din panificatie, aratand ca tara noastra se numara printre tarile cu cele mai mari taxe din Europa.

Potrivit datelor Pro Agro, doar in Danemarca TVA este mai mare decat in Romania, respectiv 25%. In schimb, in Uniunea Europeana, Romania se afla la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparatie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de sase ori mai mic.

“Un calcul simplu arata ca daca un roman cu un salariu mediu net ar cheltui toti banii pe care ii castiga pe mancare, si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar (paine, cartofi, carne, fructe, lapte s.a.), pe cand un polonez isi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50”, sustin membrii Pro Agro.

Spre exemplu, un roman plateste 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cat plateste un polonez. “In acelasi timp, diferenta atat de mare intre TVA de la noi si TVA de la vecinii nostri europeni slabeste considerabil competitivitatea producatorilor romani. Lucrul acesta a fost dovedit la inceputul anului, atunci cand in Ungaria a fost micsorata cota TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%”, mai spun reprezentantii Pro Agro.

De asemenea, reducerea TVA la carne si produsele din carne reprezinta o solutie impotriva evaziunii fiscale, care in prezent depaseste 450 de milioane de euro.

De fiecare data cand TVA-ul a fost marit, a inflorit si evaziunea pe aceasta taxa. In 1998, TVA creste de la 18 la 22%, iar evaziunea pe TVA creste de la 4,4 la suta din PIB la 8,9%. In 2010, TVA creste de la 19 la 24 % evaziunea creste de la 8,0 la suta din PIB la 9,6 %. In mod asemanator, atunci cand valoarea TVA a fost redusa, s-a constatat o scadere a evaziunii fiscale. In anul 2000, taxa pe valoarea adaugata a fost micsorata de la 22% la 19%. Evaziunea pe aceasta taxa a plonjat de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB”, arata datele Pro Agro.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara anul trecut ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.



Citeste si