Ordonanta de urgenta care prevede reducerea la 9 la suta a cotei de TVA pentru livrarea de paine, grau si faina a trecut, miercuri, de Senat, in dezbateri atat senatori ai opozitiei, cat si ai puterii admitand insa ca scaderea pretului la paine este mai mica decat cea prognozata.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a sustinut, in interventia sa, ca Executivul a pasit cu stangul in acest pariu.

"Reducerea la paine este una dintre masurile la care noi am subscris, pentru ca oricine ar dori ca pretul alimentului principal in tara sa fie mai redus, cu atat mai mult cu cat aceasta reducere era cu titlu de experiment, in sensul in care, daca ea reuseste, va fi aplicata si la alte produse de larg consum si lucrul acesta ar putea sa duca la o viata ceva mai buna a majoritatii cetatenilor, la o compensare a scaderilor de cumparare din cauza inflatiei, a veniturilor reduse", a spus acesta, conform Mediafax.

El a adaugat ca, din pacate, dupa numai o luna de aplicare, "se intampla ceea ce era de asteptat", respectiv scaderea pretului nu este cea prognozata de 15-16 procente, ci este doar de jumatate.

"Pariul pe care il fac cu Guvernul este acela ca spre sfarsitul anului pretul va tinde sa se egalizeze cu cel care a fost inainte", a declarat democrat-liberalul, care a estimat ca "lucrurile vor evolua in directia cresterii pretului painii".

"S-a renuntat la un venit sigur al statului, iar acesta s-a impartit in doua, de jumatate a beneficiat populatia, de jumatate au beneficiat producatorii de paine. (…) Ce va fi in viitor…, uram suscces Guvernului, dar se pare ca a pasit cu stangul in acest pariu", a adaugat parlamentarul.

In replica, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a aratat ca decizia Guvernului este "un pas" important, care trebuie sustinut si de alte institutii si organisme de control, desi a admis, in parte, constatarile colegului sau de la PDL.
"In piata, sunt convins ca ceea ce a spus liderul Radulescu este real, poate nu suta la suta. Nu se va simti niciodata procentul pe care il dorim, dar cred ca e un pas pe care l-am facut", a afirmat Sarbu.

El a subliniat ca premierul a luat aceasta masura cu o rezerva si a anuntat ca daca lucrurile nu vor evolua in mod favorabil va renunta la aceasta.

"Niciun stat din lume nu a reusit sa lichideze evaziunea fiscala. (…) Niciodata comerciantul nu va purta grija saracului cumparator", a tinut sa precizeze social-democratul, adaugand ca acest "pas" trebuie sa fie sustinut de Ministerul de Finante si prin controale.

Ordonanta pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, adoptata fara amendamente de Senat, mai prevede introducerea mecanismului taxarii inverse pentru livrarile de energie catre comercianti persoane impozabile si pentru tranzactiile cu certificate verzi, majorarea nivelului accizelor pentru alcool etilic de la 750 euro/hl alcool pur la 1000 euro/hl, extinderea sferei de aplicare a accizelor nearmonizate pentru mai multe produse de lux (bijuterii din aur sau platina, confectii din blanuri naturale, iahturi si ambarcatiuni pentru agrement, autoturisme cu capacitate cilindrica mai mare sau egala cu 3000 cm cubi, arme de vanatoare si cartuse cu glont).

Initiatorul precizeaza, in expunerea de motive, ca proiectul de lege a fost elaborat in vederea armonizarii legislatiei din Romania cu directivele Uniunii Europene, dar si pentru respectarea angajamentelor asumate prin Scrisoarea de intentie adresata Fondului Monetar International si evitarea declansarii de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei referitoare la garantiile constituite de expeditorii inregistrati.

Senatul a adoptat proiectul de act normativ, in calitate de prima Camera sesizata, cu 69 de voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si 11 abtineri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri