Directorul adjunct al APIA Suceava isi cumpara protectia de la Bucuresti cu produse traditionale din Bucovina

Directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, obisnuia sa cumpere de Paste si de Craciun produse traditionale specifice zonei Bucovina, din fondurile Sindicatului Functionarilor, pe care le dadea sefilor de la Bucuresti care ii asigurau protectia, potrivit unor surse judicare, scrie Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Suceava au facut 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Suceava si Dambovita, printre care si la sediul central al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, precum si la sediul APIA Suceava, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie in legatura cu acordarea ilegala a unor subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

Surse judiciare au declarat ca la constituirea grupului infractional care activa in cadrul APIA Suceava a contribuit directorul executiv adjunct, care conducea in fapt institutia si era "persoana care gestiona din umbra activitatea de acordare ilegala de subventii din fondurile europene", aceasta avand "un puternic sprijin de la centru", respectiv din partea directorului general al APIA central, Gheorghe Benu.

Potrivit surselor citate, rolul esential al Deliei Moldoveanu era de a proteja activitatea infractionala a consilierilor din APIA Suceava, prin influenta si relatia apropiata pe care o avea in primul rand cu Gheorghe Benu, dar si cu alti trei directori cu atributii de control din APIA central, printre care Directia Antifrauda, Control Intern si Supracontrol (DACIS) si Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS).

Din documentele anchetatorilor mai rezulta ca Delia Moldoveanu conducea nemijlocit activitatea APIA Suceava, in baza relatiilor importante pe care le avea si le cultiva la nivelul APIA central si in mediile de influenta ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Citeste si:
Seful APIA va fi cercetat sub control judiciar, si nu in arest la...
Decizie CA Suceava: Seful...

Anchetatorii sustin ca Delia Moldoveanu obisnuia ca, folosind fondurile Sindicatului Functionarilor Publici APIA Suceava, sa cumpere, cu ocazia sarbatorilor de Craciun si de Paste, produse alimentare si traditionale specifice zonei Bucovina, pe care le oferea directorilor de la Bucuresti, pentru ca acestia sa-i asigure protectia in cazul unor activitati de control.

Sursele citate au mai aratat ca Delia Moldoveanu a atras si alte persoane din afara institutiei, determinandu-le sa mentina in conditii ilegale un contract de asistenta juridica incheiat de APIA Suceava cu un avocat, avand in vedere relatiile de prietenie cu acesta. Prin semnarea in conditii ilegale a unor contracte de asistenta juridica si de prestari servici, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 55.000 de lei.

Sursa foto: Coruptie, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri