Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, l-a suspendat din functie pe Dorel Benu, director general al Agentiei de Plati s Interventie pentru Agricultura (APIA), arestat la domiciliu in dosarul privind acordarea ilegala de subventii agricole.

Ministrul Agriculturii l-a desemnat in calitate de director general interimar pe Mihai Putintei, in prezent director general al Directiei Generale Buget Finante si Fonduri Europene din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Totodata, la nivelul APIA se afla in desfasurare controale dispuse de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru identificarea si corectarea disfunctionalitatilor si pentru a asigura Comisia Europeana si beneficiarii platilor europene si de la bugetul de stat ca activitatea APIA se va desfasura in conformitate cu legislatia nationala si europeana", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, noteaza Mediafax.

Dorel Gheorghe Benu si directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, sunt cercetati in arest la domiciliu intr-un dosar privind acordarea ilegala de subventii agricole. Benu, Moldoveanu, medicul veterinar Neculai Toma si consilierul judetean liberal Ioan Piticari au fost retinuti, miercuri, iar joi au fost prezentanti instantei cu propunerea de arestare.

Cei patru au fost eliberati in cursul serii de joi, dupa ce le-au expirat ordonantele de retinere. Procurorii DNA Suceava il cerceteaza pe Benu pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului in legatura cu gestionarea fondurilor europene si protectia acordata de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel incat sa obtina pe toate exploatatiile subventii de la Uniunea Europeana.

Fuga de raspundere penala, prin intermediari

Conform anchetatorilor, atunci cand DNA a facut publica ancheta si a solicitat documente in cadrul cercetarilor, au aparut probe ca Benu ii transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum sa raspunda la aceste solicitari astfel incat sa denatureze adevarul si sa scape de raspundere penala.

In acelasi dosar, directorul ajunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu este acuzata pentru acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, dare de mita si omisiunea sesizarii.

Neculai Toma, medic veterinar din Horodnic si reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Animale Horodnic, este cercetat pentru inselaciune, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, tentativa la comiterea infractiuni de inselaciune, in forma continuata si instigare la comiterea infractiunii de fals in declaratii in forma continuata, in timp ce consilierul judetean PNL Ioan Piticari, reprezentant al Asociatiei Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului din Campulung Moldovenesc, este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata si inselaciune in forma continuata.

Cercetarile in acest dosar vizeaza admiterea la plata a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri, care nu indeplineau conditiile de eligibilitate, arata procurorii. Din documentele anchetatorilor rezulta ca in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar in 2013, alte 213 dosare de subventii pentru parohii si manastiri din judetul Suceava. Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de lei.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri