Directorul general al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, Dorel Gheorghe Benu, a fost ridicat de procurorii DNA in urma perchezitiilor care au loc miercuri. El este cercetat in dosarul privind acordarea ilegala de subventii agricole si va fi dus pentru audieri la DNA, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat ca directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, este suspectat in dosarul in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie in legatura cu acordarea ilegala a unor subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

Activitatea infractionala a gruparii suspectate de acordarea ilegala de subventii agricole a fost coordonata de directorul adjunct al APIA Suceava Delia Moldoveanu, care "a avut sprijinul neconditionat" al directorului general al APIA, prejudiciul in acest caz fiind de cinci milioane de lei, informeaza Mediafax.

Potrivit procurorului-sef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, la APIA Suceava s-a constituit un grup de functionari cu atributii de verificare si aprobare a dosarelor de subventie care a admis la plata cereri de acordare a sprijinului financiar cu incalcarea prevederilor legale unor persoane fizice si juridice care nu indeplineau conditii de eligibilitate, prin falsuri, prin accesarea bazelor de date si modificari in fals.

Procurorul-sef al DNA Suceava a declarat ca in acest caz au fost implicati si medici veterinari din Suceava, dar si functionari ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, iar activitatea infractionala a fost coordonata de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care "a avut sprijinul neconditionat" al directorului general al APIA central.

Conform sursei citate, exploatatiile fictive pentru care erau acordate subventii agricole erau inregistrate prin falsuri care erau efectuate de la Suceava in baza nationala de date cu sprijinul directorului general si al altor functionari din APIA Bucuresti.

Procurorul-sef al DNA Suceava a subliniat ca activitatea infractionala a grupului a fost continuata chiar in conditiile in care Comisia Europeana a emis, recent, o scrisoare referitoare la decizia de punere sub supraveghere a Romaniei privind subventiile agricole si s-a dispus blocarea conturilor APIA, fiind pusa in pericol alocarea de fonduri europene pentru Romania, fiind o problema de siguranta nationala.

Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.
In urma perchezitiilor care au loc miercuri dimineata vor fi aduse cu mandat la audieri cinci persoane de la Bucuresti si 15 din Suceava - functionari ai APIA, ai DSVSA, medici veterinari.

Directorul general al APIA Suceava, Eugen Mogos, a spus ca nu stie nimic despre acuzatiile aduse functionarilor institutiei, el fiind in concediu.

Serviciul Teritorial Suceava al DNA a inceput verificari la APIA Suceava dupa ce s-a constatat ca peste 30 la suta din subventiile agricole platite de APIA unitatilor de cult la nivel national au fost virate manastirilor si parohiilor din judetul Suceava.

Surse judiciare au declarat ca in acest caz sunt vizate 20 de persoane, printre care directorul general al APIA, Gheorghe Benu, consilieri de la APIA, medici veterinari de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, politisti si fermieri.

Potrivit surselor citate, parohii si manastiri din judetul Suceava au primit ilegal subventii, desi acestea nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice, din documentele anchetatorilor rezultand ca in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar in 2013, alte 213 dosare de subventii pentru parohii si manastiri din judetul Suceava.
Sursele citate au precizat ca din grupul infractional faceau parte functionari cu atributii de verificare si aprobare a dosarelor de subventie, respectiv Nicoleta Cheler, Lya Chiriac si Ionela Melania Blanariu, care ar fi admis la plata cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic unor persoane fizice si juridice care nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

Anchetatorii arata ca pentru obtinerea ilegala de subventii in domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, printre care si Lucian Ciobanu, in complicitate cu doctori veterinari concesionari, printre care Neculai Toma, au infiintat exploatatii fictive de crestere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au inregistrat in registrul national al exploatatiilor si in baza nationala de date ANSVSA in vederea obtinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor ce se acorda producatorilor agricoli in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, conform ordonantei de urgenta a Guvernului 125/2006, ordinul MADR 920/2013.

Din documentele anchetatorilor mai rezulta ca pentru indeplinirea conditiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectati in acest caz au modificat in baza nationala de date a ANSVSA - SNIIA data infiintarii exploatatiilor sau a miscarilor de animale, "in unele cazuri fiind utilizate exploatatii vituale".

Angajatii APIA Suceava sunt suspectati ca au acceptat ca cererile de acordare a subventiei sa fie depuse si semnate in locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar sa fie atasate documentele prevazute de normele APIA, nu au verificat indeplinirea conditiilor de eligibilitate si nu au efectuat verificarea corecta a dosarelor conform obligatiilor legale ce le revin, pentru a constata ca titularii acestor exploatatii nu indeplinesc conditiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor si neacordarea subventiilor solicitate.

Sursele citate au precizat ca activitatea infractionala a medicilor veterinari concesionari a fost protejata de conducerea DSVSA Suceava, care nu a luat masuri de verificare si control a numeroaslor sesizari formulate si depuse in 2013 la aceasta institutie. In astfel de imprejurari au fost depuse 239 de cereri de subventii in domeniul zootehnic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri