Procurorii DNA au descoperit, in urma unor perchezitii, ca parohii si manastiri din judetul Suceava au primit ilegal subventii agrigole, fara a desfasura activitati agricole sau zootehnice, au declarat surse judiciare, precizand ca din 2012 pana in 2013 au fost aprobate peste 400 de dosare.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca miercuri au loc 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Suceava si Dambovita, din care cinci sunt la sediile unor institutii publice si persoane juridice. Ancheta vizeaza fapte de coruptie care ar fi fost comise de functionari publici cu functii de conducere in plan local si oameni de afaceri.

Surse judiciare au declarat ca in acest caz sunt vizate 20 de persoane, printre care directorul general al APIA Bucuresti, consilieri de la APIA, medici veterinari de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, politisti si fermieri, ancheta vizand acordarea ilegala de subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice, noteaza Mediafax.

Un grup infractional a "pacalit" statul

Potrivit surselor citate, parohii si manastiri din judetul Suceava au primit ilegal subventii, desi acestea nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezulta ca in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar in 2013, alte 213 dosare de subventii pentru parohii si manastiri din judetul Suceava.
Sursele citate au precizat ca, din documentele anchetatorilor, rezulta ca la nivelul APIA Suceava a fost constituit un grup infractionat din care faceau parte functionari cu atributii de verificare si aprobare a dosarelor de subventie, respectiv Nicoleta Cheler, Lya Chiriac si Ionela Melania Blanariu, care ar fi admis la plata cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic unor persoane fizice si juridice care nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

Potrivit surselor citate, au fost solicitate si acordate in 2013 subventii cu incalcarea legii si s-au obtinut pe nedrept fonduri din bugetul general al comunitatilor europene in 246 de dosare de acordare a sprijinului financiar in cazul unor exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

Anchetatorii arata ca pentru obtinerea ilegala de subventii in domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, printre care si Lucian Ciobanu, in complicitate cu doctori veterinari concesionari, printre care Neculai Toma, au infiintat exploatatii fictive de crestere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au inregistrat in registrul national al exploatatiilor si in baza nationala de date ANSVSA in vederea obtinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor ce se acorda producatorilor agricoli in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, conform ordonantei de urgenta a Guvernului 125/2006, ordinul MADR 920/2013.

Cererile pentru subventii, falsificate

Sursele citate au precizat ca din documentele anchetatorilor mai rezulta ca pentru indeplinirea conditiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectati in acest caz au modificat in baza nationala de date a ANSVSA - SNIIA data infiintarii exploatatiilor sau a miscarilor de animale, "in unele cazuri fiind utilizate exploatatii vituale".

Angajatii APIA Suceava sunt suspectati ca au acceptat ca cererile de acordare a subventiei sa fie depuse si semnate in locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar sa fie atasate documentele prevazute de normele APIA, nu au verificat indeplinirea conditiilor de eligibilitate si nu au efectuat verificarea corecta a dosarelor conform obligatiilor legale ce le revin, pentru a constata ca titularii acestor exploatatii nu indeplinesc conditiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor si neacordarea subventiilor solicitate.

Sursele citate au precizat ca activitatea infractionala a medicilor veterinari concesionari a fost protejata de conducerea DSVSA Suceava, care nu a luat masuri de verificare si control a numeroaslor sesizari formulate si depuse in 2013 la aceasta institutie. In astfel de imprejurari au fost depuse 239 de cereri de subventii in domeniul zootehnic. Ancheta in acest caz este coordonata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Suceava, persoanele suspectate urmand sa fie audiate de acestia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri