Seful Directiei Infrastructura din Primaria Capitalei, Madalin Dumitru, a asigurat clienti firmelor controlate de el, ale caror cifre de afaceri au crescut "semnificativ" dupa numirea sa in functie, arata procurorii DNA in referatul cu propunerea arestarii preventive, adaugand ca acesta pretindea si comisioane pentru contracte derulate de Primaria Capitalei.

Madalin Dumitru, suspendat din functie, a fost retinut in 5 iunie, fiind acuzat de fals in declaratii, efectuare de acte de comert incompatibile cu functia, participatie improprie la delapidare, luare de mita, abuz in serviciu si trafic de influenta.

Procurorii DNA au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Madalin Dumitru, insa instanta a dispus, in 7 iunie, cercetarea acestuia in libertate, sub control judiciar, informeaza Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in documentul citat, ca "prin exercitarea unor activitati incompatibile cu functia de director general in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, folosind informatii cu privire la posibili clienti pentru produsele distribuite de societatea Precon si respectiv serviciile prestate de socitatile Magistral Plus Mobile obtinute din prisma atributiilor pe care le avea realizarea procedurilor de achizitie, in derularea contractelor, in decontarea lucrarilor si respectiv in acordarea avizelor/aprobarilor pentru constructori, Dumitru Madalin Ionica a asigurat clienti societatilor controlate, aspect ce se reflecta in cresterea semnificativa a cifrei de afaceri a societatilor din grup dupa numirea sa in functia de director general in cadrul Primariei municipiului Bucuresti".

Interese patrimoniale vs. interese publice

Astfel, arata DNA, in calitate de functionar public, Madalin Dumitru se afla in conflict de interese daca interesele sale patrimoniale pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice si, ca urmare, avea obligatia sa se abtina de la luarea deciziilor in ceea ce priveste procedurile de achizitie in care erau impliciti ofertanti ce asigurau contracte pentru societatile Precon si Magistral.

"Faptele numitului Dumitru Madalin Ionica, constand in aceea ca, utilizand inclusiv informatiile obtinute in exercitarea atributiilor de serviciu, a asigurat pentru Precon si Magistral conditiile incheierii unor contracte avantajoase, identificand posibili clienti printre antreprenorii sau subcontractorii de pe contractele cu Primaria municipiului Bucuresti, contactandu-i pe acestia si solicitandu-le intrevederi cu persoane din conducerea celor doua societati controlate, stabilind termenii ofertelor, negociind contracte, incalcand astfel dispozitiile art. 79 alin. 1 lit. c si art. 94 din Legea nr. 161/2003, raportat la functia de director general in cadrul Primariei municipiului Bucuresti si atributiile ce ii reveneau ca presedinte al comisiilor de evaluare in cadrul anumitor proceduri de achizitie si director al Directiei coordonatoare a proiectelor, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de efectuare de acte de comert incompatibile cu functia ...", mai noteaza anchetatorii, in referat.

Madalin Dumitru, suspendat din functie, a fost retinut in 5 iunie, fiind acuzat de fals in declaratii, efectuare de acte de comert incompatibile cu functia, participatie improprie la delapidare, luare de mita, abuz in serviciu si trafic de influenta. Procurorii DNA au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Madalin Dumitru, insa instanta a dispus, in 7 iunie, cercetarea acestuia in libertate, sub control judiciar.

Venitul declarat nu justifica achizitiile

Anchetatorii au mai aratat, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva, ca "este cert ca inculpatul Dumitru Madalin Ionica pretindea comisioane pe contractele derulate de Primaria municipiului Bucuresti, fapt ce explica sursa de finantare a achizitiilor de bunuri mobile si imobile pe numele sau si al altor persoane, in conditiile in care venitul declarat de inculpat nu acopera cheltuielile cu autoturismele utilizate, excursiile in strainatate, concediile de lux".

Astfel, potrivit procurorilor, in declaratia de avere din 4 noiembrie 2008, Madalin Dumitru a declarat ca are in proprietate: un teren in localitate Moroeni, judetul Dambovita; un teren intravilan, o casa si trei apartamente in Bucuresti; un spatiu comercial in localitatea Niculesti, judetul Dambovita; o casa in Voluntari, judetul Ilfov.

Procurorii au precizat ca in 3 februarie a fost dispusa in acest caz inceperea urmaririi penale pentru efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia si incheierea de tranzactii financiare utilizand informatii obtinute in virtutea functiei, abuz in serviciu si luare de mita, fapte in legatura cu procedurile de achizitie si contractele derulate de Primaria Capitalei in perioada 2010 - 2014, contractarea si subcontractarea lucrarilor aferente proiecte: "Diametrala N-S strapungere str. Buzesti - str. Berzei - str. Uranus"; "Reabilitarea infrastructurii de baza in Centrul istoric al municipiului Bucuresti"; "Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - Net City"; "Pasaj subteran Piata Presei Libere"; "Modernizare strazi cu lunii de tramvai - obiectiv 5 - Soseaua Tunari"; "Reabilitarea Infrastructurii educationale in municipiul Bucuresti"; concesiune serviciu public de iluminat in Capitala.

In 28 mai, procurorii DNA au facut 20 de perchezitii in Bucuresti si in judetul Ilfov, la institutii publice, printre care si la Primaria Capitalei, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane. Anchetatorii au ridicat atunci documente din biroul lui Madalin Dumitru si de la locuinta acestuia, precum si din celelalte imobile perchezitionate.

Potrivit declaratiei de avere din iunie 2013, Madalin Dumitru are doua terenuri intravilane, unul in judetul Dambovita si altul in Bucuresti, in suprafata de 500 de metri patrati, respectiv 220 de metri patrati, cumparate in 2003 si, respectiv, 2004.

Directorul Directiei Infrastructura mai detine trei apartamente in Bucuresti, in suprafata de 42, 45 si 65 de metri patrati, cumparate in 1996, 2006 si 2007, doua case de locuit, de 200 si, respectiv, 240 de metri patrati, in Capitala si Ilfov, cumparate in 2006 si 2002, precum si un spatiu comercial de 1.000 de metri patrati, in Dambovita, cumparat in anul 1996.

Citeste si:

    Madalin Dumitru a mentionat in declaratia de avere ca are datorii de 270.000 de euro si, respectiv, 252.000 de euro, la Egnatia, scadente in 2036 si 2031, precum si de 18.000 de euro, la Banca Transilvania. Dumitru a incasat in anul fiscal anterior declaratiei de avere, 30.400 de lei in baza contractului de munca de la Primaria Capitalei, iar sotia acestuia a avut, tot din salariu, venituri de 30.000 de lei.

    Acesta a mentionat in declaratie si veniturile din alte surse, respectiv trei antecontracte de vanzare in urma carora a incasat 150.000 de euro si 500.000 de lei.

    Sursa foto: Agerpres Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri