Abilitatile tehnice si cunostintele in domeniul IT, de exemplu, sunt aduse tot mai des in discutie atunci cand se vorbeste despre viitorul pe piata locurilor de munca. Mircea Dumitru, rector al Universitatii Bucuresti, arata insa ca domeniile de studiu precum literatura, filosofia sau istoria nu trebuie ignorate, caci ele vor aduce cele mai bune salarii angajatilor viitorului.

Mircea Dumitru a citat o publicatie americana, potrivit careia, suprinzator, se observa tendinta de revenire a interesului pentru disciplinele liberale in institutiile de invatamant.

Nu toti tinerii trebuie sa stie IT

"O publicatie recenta din SUA arata ca in pofida asteptarilor generale, care pleaca de la ideea ca industria este complet dependenta de software si de inginerie, si in pofida ideii ca toti tinerii trebuie sa aiba o pregatire in domeniul IT, o diploma cu componenta inginereasca, ceea ce se poate constata este ca nevoia unor programe dedicate disciplinelor liberale este din ce in ce mai mare. Astfel, se va produce o revenire in forta a acestor programe in scoli, in universitati", a aratat Mircea Dumitru.

Sintagma arte liberale denota o programa care transmite cultura generala si ajuta studentul sa gandeasca rational si critic, dezvoltandu-i capacitatile intelectuale, spre deosebire de programele profesionale, vocationale si tehnice, care pun mai degraba accentul pe specializare. Artele liberale contemporane cuprind printre altele studiul literaturii, limbilor straine, filozofiei, istoriei, matematicii.

Dumitru a aratat ca importante pentru viitorul pietei muncii vor fi discipline precum literatura, filosofia sau istoria.

"A invata sa fii un cetatean implicat si constient intr-o democratie contemporana este in primul rand menirea acelor discipline, care transmit aceste valori culturale, si ele sunt literatura, istoria, stiintele umaniste. Disciplinele liberale ii invata pe elevi sa fie cetateni, nu doar simpli specialisti", a mentionat Dumitru.

Rectorul Universitatii din Bucuresti a mai aratat ca analistii straini atrag atentia ca tinerii care vor avea si o pregatire in domeniul artelor liberale vor ajunge sa aiba salarii mai mari decat cei care isi leaga activitatea de alte discipline.

Succesul companiilor, legat de capacitatea angajatilor de a emite judecati de valoare

Mai mult, Mircea Dumitru a aratat ca analiza mentioneaza ca abilitatile angajatilor in domeniul ingineriei si tehnologiei nu vor fi suficiente pentru companiile sa aiba succes in viitor.

"Viitorul companiilor tehnologice se va lega din ce in ce mai mult de inteligenta artificiala si machine learning, dar aceste companii se vor confrunta cu probleme care nu necesita raspunsuri foarte clare si directe si va fi nevoie de judecati de valoare, iar pregatirea in domeniul artelor liberale va fi absolut esentiala", a adaugat Mircea Dumitru.

Tot el a adaugat ca in viitor accentul va cadea din ce in ce mai mult pe soft skills, adica creativitate, comunicare si empatie.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri