Lucrarile de consolidare a structurii de rezistenta a Pasajului Baneasa, in valoare de peste 370.000 de lei, au fost decontate ilegal, responsabil fiind Madalin Dumitru, fostul sef al Directiei Infrastructura din Primaria Capitalei, se arata in referatul procurorilor DNA, dat publicitatii de agentia Mediafax.

Madalin Dumitru, suspendat din functie, a fost retinut in 5 iunie, fiind acuzat de fals in declaratii, efectuare de acte de comert incompatibile cu functia, participatie improprie la delapidare, luare de mita, abuz in serviciu si trafic de influenta. Procurorii DNA au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Madalin Dumitru, insa instanta a dispus, in 7 iunie, cercetarea acestuia in libertate, sub control judiciar.
"Urmare a verificarilor efectuate de Curtea de Conturi s-a stabilit ca pentru obiectivul "Refacerea si consolidarea structurii de rezistenta a Pasajului denivelat suprateran Baneasa" au fost decontate lucrari neefectuate in suma de 372.636 lei fara TVA, respectiv la articolul deviz "Parapet metalic directional zincat" au fost decontati in plus 701 metri parapet nepus in opera", arata Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in referatul cu propunere de arestare preventiva a lui Madalin Dumitru.

Conform documentului citat, raspunderea pentru aceasta decontare nelegala ii apartine lui Dumitru, cel care a fost presedintele comisiei de receptie la terminarea lucrarilor, comisie ce a receptionat lucrarea fara sa consemneze diferenta de lucrare neexecutata. "Exista suspiciunea rezonabila in sensul ca inculpatul Dumitru Madalin Ionica a efectuat demersuri pentru a crea societatii S.C. …..o situatia avantajoasa, atribuindu-i contracte prin negociere directa, decontandu-i lucrari neefectuate, asigurandu-i plata la timp a facturilor. Din actele de urmarire penala a rezultat ca, in perioada 2009 - 2014, urmare a solicitarii lui Dumitru Madalin Ionica, S.C. ... a efectuat pentru acesta lucrari la imobilele proprietate personala sau la imobilele detinute prin persoane interpuse", precizeaza DNA, in referatul cu propunere de arestare preventive.

Astfel, societatea despre care vorbesc procurorii a efectuat lucrari de refacere a pavajului la imobilul unei apropiate a lui Madalin Dumitru, in comuna Peris. De asemenea a fost renovat si imobilul in care domiciliaza Dumitru, dar si o alta casa din Voluntari.
Anchetatorii au mai aratat, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva, ca "este cert ca inculpatul Dumitru Madalin Ionica pretindea comisioane pe contractele derulate de Primaria Municipiului Bucuresti, fapt ce explica sursa de finantare a achizitiilor de bunuri mobile si imobile pe numele sau si al altor persoane, in conditiile in care venitul declarat de inculpat nu acopera cheltuielile cu autoturismele utilizate, excursiile in strainatate, concediile de lux".

Astfel, potrivit procurorilor, in declaratia de avere din 4 noiembrie 2008, Madalin Dumitru a declarat ca are in proprietate: un teren in localitate Moroeni, judetul Dambovita, un teren intravilan, o casa si trei apartamente in Bucuresti, un spatiu comercial in localitatea Niculesti, judetul Dambovita, o casa in Voluntari, judetul Ilfov.

Procurorii au dispus in 3 februarie inceperea urmaririi penale in acest caz, pentru efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia si incheierea de tranzactii financiare utilizand informatii obtinute in virtutea functiei, abuz in serviciu si luare de mita, fapte in legatura cu procedurile de achizitie si contractele derulate de Primaria Capitalei in perioada 2010 - 2014, contractarea si subcontractarea lucrarilor aferente proiecte: "Diametrala N-S strapungere str. Buzesti - str. Berzei - str. Uranus"; "Reabilitarea infrastructurii de baza in Centrul istoric al municipiului Bucuresti"; "Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - Net City"; "Pasaj subteran Piata Presei Libere"; "Modernizare strazi cu lunii de tramvai - obiectiv 5 - Soseaua Tunari"; "Reabilitarea Infrastructurii educationale in municipiul Bucuresti"; concesiune serviciu public de iluminat in Capitala.

In 28 mai, procurorii DNA au facut 20 de perchezitii in Bucuresti si in judetul Ilfov, la institutii publice, printre care si la Primaria Capitalei, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane. Anchetatorii au ridicat atunci documente din biroul lui Madalin Dumitru si de la locuinta acestuia, precum si din celelalte imobile perchezitionate.

Potrivit declaratiei de avere din iunie 2013, Madalin Dumitru are doua terenuri intravilane, unul in judetul Dambovita si altul in Bucuresti, in suprafata de 500 de metri patrati, respectiv 220 de metri patrati, cumparate in 2003 si, respectiv, 2004.

Directorul Directiei Infrastructura mai detine trei apartamente in Bucuresti, in suprafata de 42, 45 si 65 de metri patrati, cumparate in 1996, 2006 si 2007, doua case de locuit, de 200 si, respectiv, 240 de metri patrati, in Capitala si Ilfov, cumparate in 2006 si 2002, precum si un spatiu comercial de 1.000 de metri patrati, in Dambovita, cumparat in anul 1996. Madalin Dumitru a mentionat in declaratia de avere ca are datorii de 270.000 de euro si, respectiv, 252.000 de euro, la Egnatia, scadente in 2036 si 2031, precum si de 18.000 de euro, la Banca Transilvania. Dumitru a incasat in anul fiscal anterior declaratiei de avere, 30.400 de lei in baza contractului de munca de la Primaria Capitalei, iar sotia acestuia a avut, tot din salariu, venituri de 30.000 de lei.Acesta a mentionat in declaratie si veniturile din alte surse, respectiv trei antecontracte de vanzare in urma carora a incasat 150.000 de euro si 500.000 de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri