Dan Voiculescu a declarat, marti, la Curtea de Apel Bucuresti, ca nu ii este teama de o eventuala confiscare a averii, in cazul in care va fi condamnat in dosarul ICA, pentru "simplul fapt" ca nu are avere, mentionand ca se teme doar de boala si de Dumnezeu.

"Daca se pune problema asa-zisei confiscari extinse, confiscarea extinsa se refera la tot ce s-a intamplat dupa 2012. Ca atare, eu neavand avere, confiscarea extinsa nefiind in cazul meu, nu se pune problema. Totusi, aceasta confiscare de care se vorbeste nu are nicio legatura cu proprietatile fiicelor mele. Are legatura cu dosarul ICA si atat", a spus Dan Voiculescu, la iesirea din Curtea de Apel Bucuresti, unde s-a judecat contestatia formulata de acesta dupa ce Tribunalul Bucuresti a mentinut decizia procurorilor de cercetare a sa sub control judiciar, in dosarul in care este suspectat ca ar fi santajat mai multi oameni de afaceri, informeaza Mediafax.

Dan Voiculescu a adaugat ca nu ii este teama de nimic, "decat de Dumnezeu si de boala", insa nu si de o eventuala condamnare in dosarul in care este acuzat ca ar fi participat la privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). "Mi-e frica de boala, pentru ca am avut situatii care ma fac sa-mi fie teama de boala grea, si de Dumnezeu. Atat. Dar pe pamant, nu mi-e teama decat de mine, sa nu gresesc in fata oamenilor. Nu-mi este teama de o condamnare. O eventuala condamnare ar fi o mare nedreptate, dar ar fi o mica nedreptate fata de alte nedreptati mari care se intampla in Romania. Eu mi-am asumat cand am intrat in aceasta lupta politica cu Basescu niste riscuri", a mai spus Voiculescu.

Intrebat de ce a contestat masura preventiva luata de procurori in cazul sau, Dan Voiculescu a spus ca nu il deranjeaza sa se prezinte la instanta sau in fata procurorilor de fiecare data cand este chemat, dar il deranjeaza ca trebuie sa mearga in fiecare luni si vineri la Politie si ca il suna un politist sa il intrebe unde este si ce face.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, a declarat ca, in cazul in care Curtea de Apel Bucuresti va decide definitiv cercetarea lui Voiculescu sub control judiciar, va inainta o plangere la CEDO, in care va reclama faptul ca "s-a incalcat foarte grav unul din drepturile fundamentale, dreptul la libera circulatie, atat in tara, cat si in afara, atat prin interdictia parasirii tarii, cat si prin restrictiile impuse de obligatiile care formeaza acest control judiciar extrem de strict".

Tribunalul Bucuresti a respins, in 10 iulie, cererea lui Dan Voiculescu de ridicare a masurii controlului judiciar, dispusa de procurorii anticoruptie in dosarul in care este cercetat pentru santaj, dupa ce ar fi amenintat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei incheind cu trusturile sale de presa contracte de publicitate de 900.000 de euro.

Decizia a fost contestata de Dan Voiculescu la Curtea de Apel Bucuresti, care a luat marti in discutie dosarul. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti vor decide definitiv daca este legala si temeinica masura preventiva luata in cazul lui Dan Voiculescu. Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei, ca masura controlului judiciar in cazul lui Dan Voiculescu este proportionala cu gravitatea acuzatiilor si necesara pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, in conditiile in care este judecat pentru fapte similare.

Limitarea unor eventuale presiuni asupra trustului Intact Group

Judecatorul a mentionat ca masura preventiva dispusa de procurori este necesara pentru realizarea in bune conditii a urmaririi penale, "care la acest moment se afla in faza de debut, prin evitarea exercitarii de influenta sau presiuni din partea inculpatului asupra ..., in special a celor care lucreaza in cadrul trustului I. G. (Intact Group, n.r.), de stopare a activitatii infractionale a inculpatului si prevenirea savarsirii unor noi fapte penale de acelasi gen".

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, incepand din 3 iulie, fata de Dan Voiculescu, pentru "santaj prin constrangere in scopul dobandirii, in mod injust, a unui folos patrimonial (sapte acte materiale)". Potrivit ordonantei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu "a amenintat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri si administratori a trei companii ca, in situatia in care nu vor incheia contracte de publicitate cu trustul de presa (Intact - n.r.) pe care, in fapt, il conduce, va declansa o agresiva campanie de discreditare".

Sub aceasta amenintare, sustin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denuntator in cauza, i-a achitat lui Dan Voiculescu suma totala de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, incheiate cu trusturile de presa apartinand acestuia. Nicolae Palfi, Octavian Cretu, actionari la Romaqua, si Nelu Iordache ar fi - potrivit unor surse judiciare - oamenii de afaceri santajati de Dan Voiculescu, prin amenintari cu campanii de discreditare in presa daca nu incheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

Din probele administrate in acest dosar rezulta ca, in perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul imbunatatirii si mentinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denuntatori incheierea unor contracte de publicitate care, in realitate, erau taxe de protectie impotriva denigrarii.

"Ca modalitate de abordare folosita de catre Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denuntatorilor (oameni de afaceri) faptul ca este necesar sa acorde o atentie deosebita sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presa Intact Media si a subliniat ca lipsa promovarii in media a activitatii companiilor lor risca sa aiba efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, ca orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma de stiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3", mai arata DNA.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie sa se prezinte la organul de urmarire penala, sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de Politie sau ori de cate ori este chemat. De asemenea, el nu are voie paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea prealabila a procurorului si nici sa se apropie de denuntatori, de martori si sa nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale.

Dan Voiculescu este judecat in alte doua dosare, pentru privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, respectiv santajarea fostului administrator al RCS&RDS Ioan Bendei. In dosarul ICA, la 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal. Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar. Urmatorul termen in dosar va fi in 4 august, cand ar urma sa dea declaratii martorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri