Acuzatiile anchetatorilor romani aduse omului de afaceri Dinu Patriciu, decedat marti la Londra, in doua cauze, una la DIICOT, una la Parchetul Tribunalului Bucuresti, vor fi clasate cu privire la acesta, iar in cazul plangerilor facute de el, procedurile vor continua doar la cererea mostenitorilor.

Directia de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a precizat, marti, pentru Mediafax, ca omul de afaceri Dinu Patriciu este vizat intr-un dosar al structurii centrale.

DIICOT nu a dorit sa ofere informatii despre caz, dar a mentionat ca, in continuare, urmare decesului omului de afaceri, acuzatiile ce-l vizau pe acesta vor fi clasate, iar actiunea va continua in ceea ce-l priveste doar pe latura civila, context in care, in cazul concretizarii dosarului vor fi introdusi in cauza din punct de vedere civil mostenitorii.

Conform unor surse judiciare, faptele pentru care este vizat omul de afaceri in cazul de la DIICOT sunt de delapidare si spalare de bani cu prejudiciu de peste 1 milion de euro. Unul dintre avocatii omului de afaceri a aratat la randul sau ca dosarul in care era vizat Dinu Patriciu la DIICOT reprezinta un caz mai vechi, disjuns din "dosarul mare Rompetrol".

Avocatul a precizat de asemenea ca, pentru faptele ce il vizeaza pe Patriciu in acest caz, procurorii vor dispune clasarea si continuarea cercetarilor fata de restul persoanelor vizate.

"Pe rolul DIICOT a mai ramas un dosar in care el are calitate de persoana vatamata. Plangerea este pentru infractiuni la Legea 161/2003 si pentru violarea corespondenetei si este indreptata impotriva unor persoane necunoscute, a ziarului eNational, a unui jurnalist de acolo si a directorului de acolo", a mai aratat sursa citata, care a precizat ca "in acest caz el (Dinu Patriciu - n.r.) invoca faptul ca i-a fost sparta corespondenta pe care o purta cu avocatii civili in perioada proceselor civile cu partajul".

Potrivit aparatorului, Dinu Patriciu mai are un dosar penal de evaziune fiscala, la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, in care prejudiciul este de 16 milioane de lei. In acest caz el a fost pus sub acuzare in 4 mai si este cercetat alaturi de alte sase persoane intre care si fostul sau director de la Adevarul Holding, Peter Imre.

In ambele dosare penale in care era vizat, acuzatiile vor fi clasate de anchetatori, potrivit normelor penale aflate in vigoare, iar in cazul penal in care el este parte vatamata, actiunea va continua doar la cererea mostenitorilor partii vatamate, explica aparatorul.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, in varsta de 64 de ani, a murit la Londra, acesta suferind de mai multi ani de cancer. In decembrie 2012, Dinu Patriciu a fost supus unui transplant de ficat.

Patriciu detinea active imobiliare in Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro in mijlocul crizei. In Romania, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprindea Romana Offices, Cubic Center si Evo Center (in Pipera), Baneasa Business Center, Cascade Offices (Buzesti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodata, omul de afaceri a detinut impreuna cu fondul AIG/Lincoln cladirea de birouri Lakeview din Floreasca vanduta in anul trecut fondului NEPI.

Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a nascut in 3 august 1950, la Bucuresti si a avut afaceri in domeniul petrolier, bancar si imobiliar.

In anul 1990, Dinu Patriciu a devenit membru fondator al PNL. In legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timis pe listele PNL. A facut parte din Comisia pentru administratie centrala si locala, amenajarea teritoriului si urbanism si din Comisia pentru echilibru ecologic si protectia mediului. In legislatura 1992-1996, Dinu Patriciu a fost ales ca deputat de Dambovita pe listele Conventiei Democrate Romane. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 si al Partidului Aliantei Civice (octombrie 1992 - decembrie 1994) si a facut parte din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (pana in noiembrie 1995) si din Comisia pentru buget, finante si banci (din noiembrie 1995).

In 1996, Patriciu a candidat la functia de primar general al municipiului Bucuresti, ca reprezentant al PL '93.

Dinu Patriciu a fost deputat si in legislatura 2000-2004, fiind ales ca reprezentant al PNL. A facut parte din Comisia pentru industrii si servicii pana la data de 18 iunie 2003, cand a demisionat din calitatea de membru al Parlamantului Romaniei pe motiv de incompatibilitate si a fost inlocuit de catre Adrian Emanuil Semcu. Dinu Patriciu s-a retras in anul 2003 din Parlament si din viasa politica activa pentru a se putea dedica afacerilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri