Serviciile de consultanta oferite investitorilor straini pentru intrarea pe piata din Romania au crescut in primul semestru din acest an cu 30%, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, in principal pe fondul evenimentelor nefavorabile din regiune, precum conflictul militar din Ucraina sau masurile de nationalizare anuntate in Ungaria, anunta compania de consultanta in afaceri Accace.

"Primele 6 luni ale anului 2014 au fost mai dinamice decat aceeasi perioada a anului 2013 in ceea ce priveste interesul investitorilor straini pentru piata din Romania, acestia avand perceptia ca suntem cea mai stabila tara din regiune. Astfel, am inregistrat o crestere a serviciilor de consultanta, precum infiintarea de noi companii sau analize privind legislatia si fiscalitatea din Romania, iar cererile investitorilor care vor sa intre pe piata locala si care se intereseaza de mediul de afaceri din Romania este in continua crestere", a declarat Bogdan Badea, Managing Director Accace in Romania.

Potrivit acestuia, situatia cu cel mai mare impact asupra atractivitatii tarilor din regiune pentru investitii s-a inregistrat in Ungaria, care, in ciuda imaginii de tara atractiva pe care reusise sa o construiasca in ultimii ani, prin deciziile recente ale guvernului, a reusit, intr-un timp relativ scurt, sa creeze instabilitate si incertitudine in randul investitorilor. Pe langa evolutiile externe, a existat si o serie de factori interni care au contribuit la cresterea atractivitatii Romaniei pentru investitorii straini. Acestia tin in linii mari de costurile reduse ale fortei de munca in raport cu nivelul de pregatire profesionala si cunostintele de limbi straine, precum si de raportul cost/calitate pentru spatiile de birouri pe plan local, acesta fiind unul dintre cele mai bune din regiune.

Totusi, in ciuda factorilor favorabili, investitiile straine in Romania au inregistrat o scadere de 10% in primele sase luni din acest an. „Cresterea atractivitatii Romaniei pentru investitiile straine nu garanteaza automat si atragerea acestora. Investitorii sunt interesati, insa raman in expectativa, unul dintre motive fiind alegerile electorale din toamna”, a explicat Bogdan Badea.

Centrele de externalizare, o alta industrie de interes pentru investitori pe langa IT si agricultura

In ceea ce priveste domeniile de interes pentru investitori in primul semestru din 2014, in afara de IT si agricultura, o industrie care continua dezvoltarea este zona de externalizare a serviciilor. In acest sens, tot mai multe companii deschid centre pe plan local sau tatoneaza piata din Romania in vederea deschiderii unui astfel de centru. „Chiar si centrele deja existente cresc exponential, ceea ce conduce la specializarea fortei de munca in acest domeniu, fapt ce reprezinta un mare avantaj pentru companiile care vor sa intre pe piata locala, deoarece le este mai usor sa gaseasca angajati cu experienta”, a mai precizat Bogdan Badea (foto).

Exista totusi si o serie de riscuri care ar putea diminua gradul de atractivitate al Romaniei din punct de vedere al investitiilor. Pe de o parte, incertitudinea fiscala caracteristica tarii noastre nu creeaza o imagine pozitiva in ochii investitorilor. De asemenea, un element mult discutat este si birocratia, din cauza careia Romania pierde teren in fata anumitor tari din regiune, care au reusit sa eficientizeze timpul contribuabililor. „Pentru a atrage investitii straine, trebuie sa ne straduim sa cream un mediu favorabil, in care o companie sa isi doreasca sa investeasca deoarece vede un potential crescut pe termen lung, nu doar forta de munca ieftina si o instabilitate mai scazuta fata de regiune”, a concluzionat Badea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri