Decizia a fost luata marti de judecatorii constitutionali, cu majoritate de voturi. Curtea Constitutionala a luat aceasta decizie intrucat dispozitiile legii nu au un caracter precis si previzibil.

De asemenea, Curtea Constitutionala a constatat ca modalitatea prin care sunt obtinute si stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicatii electronice pentru care plata se face in avans (cartele pre-pay), respectiv a utilizatorilor conectati la puncte de acces la internet (wi-fi) nu reglementeaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a acestor date.

Judecatorii constitutionali au luat in discutie, marti, exceptia ridicata in 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat Legea pentru modificarea si completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, pe ratiuni legate, intre altele, de ocrotirea vietii intime si de faptul ca actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabilire a duratei stocarii datelor cu caracter personal. Procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, a transmis, luni, Curtii Constitutionale (CC) punctul de vedere al institutiei referitor la criticile aduse de Avocatul Poporului la adresa Legii privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay, aratand ca acestea sunt neintemeiate.