Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost aretati preventiv, vineri dimineata, in dosarul retrocedarilor, a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Instanta suprema a admis astfel cererea procurorilor DNA Brasov si a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile, anunta Mediafax.

Decizia ICCJ poate fi contestata de Andrei Hrebenciuc si Sturdza la Completul de cinci judecatori al aceleiasi instante.

Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza, retinuti joi de procurorii DNA Brasov, in dosarul retrocedarilor, au ajuns la ICCJ dupa ora 20.00, iar sedinta de judecare a propunerii de arestare a inceput la ora 22.00.

Ambii inculpati au dat declaratii in fata instantei, iar aparatorii lor au cerut judecarea lor in libertate, in timp ce procurorii au cerut arestul preventiv.

Citeste si:
Hrebenciuc: Am stat la mai multe penitenciare, Coldea. Pardon, Codlea
Hrebenciuc: Am stat la mai...

La finalul sedintei de aproximativ patru ore, instanta a ramas in pronuntare.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii sustin ca, in 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Strudza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat dupa decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, impreuna cu Ioan Adam, Daniel Constantin Calugar, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu si Viorel Hrebenciuc, a constituit si coordonat un grup pentru a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit.

Citeste si:
Korodi a fost interceptat in dosarul retrocedarii de paduri
Attila Korodi a fost...

Pentru a pune in aplicare decizia instantei, obtinuta fraudulos, Sturdza si Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Calugar, Varga si Bengescu bani sau alte foloase. In schimbul banilor, acestia ar fi promis ca vor determina functionarii de la Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, comisiile locale de fond funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau si ITRSV Suceava sa urgenteze indeplinirea actelor pentru punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de padure.

Procurorii mai arata ca Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatal sau, deputatul Viorel Hrebenciuc, sa comita infractiunea de trafic de influenta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Andrei Hrebenciuc cere judecarea sa prin procedura simplificata
Setari Cookie-uri