Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au emis pe numele Crinutei Dumitrean un mandat de aducere, aceasta fiind ridicata de politisti si adusa cu o masina la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Surse judiciare au declarat ca procurorii DNA o vor audiat pe Crinuta Dumitrean si ii vor aduce la cunostinta invinuirile.

Potrivit surselor citate, Crinuta Dumitrean, presedintele ANRE la data faptelor si care, potrivit Regulamentului de functionare, era si presedinta Comisiei Centrale de Despagubiri, nu a putut fi audiata pana in prezent, intrucat a fost plecata din tara, relateaza Mediafax. Sefa DIICOT Alina Bica a fost arestata preventiv, sambata dimineata, printr-o decizie luata de instanta suprema. Bica este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu despagubirile aprobate in 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Alina Bica era atunci secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al comisieri din ANRP care a aprobat despagubirile.

Teren supraevaluat cu peste 60 milioane euro

Aceeasi masura preventiva a fost luata pentru Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu. Cei trei sunt acuzati tot de abuz in serviciu. Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despagubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar. Gheorghe Stelian, sustin anchetatorii, ar fi impartit cu alti trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul in urma despagubirii platite pentru terenul supraevaluat.

Din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a ANRP au mai facut parte, in 2011, fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean, deputatul PDL Catalin Florin Teodorescu, deputatul UDMR Marko Attila, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, si Remus Virgil Baciu, toti fosti vicepresedinti ai ANRP, precum si Oana Vasilescu.

Citeste si:

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei "au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat", se arata in document.

Numele Elenei Udrea, in dosar

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe, care au impartit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian - 46.288.238 euro, Visoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro si Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat si in dosarul de coruptie al primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu. Pe 15 octombrie 2014, Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumparat Elena Udrea, in 2006, un teren in zona Floreasca din Bucuresti, pentru a construi locuinte. Totodata, Udrea a mai cumparat un teren pe malul lacului Grivita, tot pentru un proiect imobiliar, dupa ce a facut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavand succes, Udrea a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Sursa foto: Avocat/ Shutterstock.