Fostul ministru al Internelor Cristian David a venit, miercuri dimineata, la Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce pe numele lui a fost emis si un mandat de aducere, in dosarul in care este acuzat de luare de mita. Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, in 19 ianuarie s-a dispus inceperea urmaririi penale in cazul lui Cristian David, pentru luare de mita, iar o zi mai tarziu a fost pusa in miscare actiunea penala.

Cristian David este acuzat ca a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul judetului Buzau, Cristinel Bigiu, in vederea stabilirii dreputului de proprietate in cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de catre Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Procurorii au aratat, in documentele citate, ca, in acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care actiona pentru Cecilia Viorica Stirbulescu sa indeplineasca toate formalitatile necesare in vederea revendicarii terenului de 15 hectare situat in municipiul Buzau, ar fi apelat la Valeriu Roger Nitescu, director cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune in legatura cu prefectul de atunci al judetului Buzau, Cristinel Bigiu, in prezent presedintele suspendat al Consiliului Judetean Buzau, in conditiile in care dosarul de revendicare era tergiversat. Nitescu i-ar fi spus atunci lui Mladin ca nu il cunoaste pe prefect, dar ca ar putea sa intervina Cristian David la Bigiu.

"Ulterior, avand confirmarea data de Nitescu Valeriu Roger cu privire la interventia ministrului internelor si reformei administrative, numitul Mladin Adrian s-a prezentat la Institutia Prefectului judetul Buzau, unde a luat legatura cu Bigiu Marian Cristinel, prezentandu-i acestuia situatia dosarului de revendicare. La data de 18.09.2007, in timp foarte scurt dupa realizarea interventiei, Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pe numele persoanelor pentru care mandatarul a actionat Stirbulescu Cecilia Viorica asupra unei suprafete de teren de 15 hectare", potrivit procurorilor.

Cristian David: Nu am avut nici un fel de implicare

In schimbul interventiei lui Cristian David la prefectul judetului Buzau, Nitescu ar fi pretins si primit 1,1 milioane de euro de la Mladin, spunandu-i acestuia ca ministrul Internelor a pretins 500.000 de euro. In 1 februarie 2008, Nitescu si Adrian Mladin au mers impreuna la o banca din centrul Capitalei, de unde Mladin a scos 500.000 de euro. Ulterior, cei doi au mers la sediul Ministerului Internelor, unde Nitescu i-a dat lui Cristian David cei 500.000 de euro, sustin procurorii.

Citeste si:

Cristian David a fost denuntat in 2014, iar DNA a cerut, in 10 noiembrie, aviz de la presedinte pentru urmarirea penala a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mita. In 19 noiembrie 2014, Traian Basescu, seful statului la acea data, anunta ca a facut solicitarea pentru inceperea urmaririi penale pe numele lui Cristian David, precizand ca decizia nu inseamna ca acesta este vinovat, dar va merge in fata procurorilor pentru clarificari.

Cristian David afirma ca nu a avut niciun fel de implicare in emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate.
"Nu am avut niciun fel de implicare in emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate, in consecinta, nu exista nicio premisa de a fi pretins nimanui nimic. Sunt surprins de momentul ales de un denuntator care si-a "amintit" tocmai acum pretinse fapte din 2007", sustinea Cristian David.

Intr-un alt dosar, DNA anunta, in 5 martie 2014, ca David, la data faptelor avand functia de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, este urmarit penal pentru abuz in serviciu sub forma participatiei improprii, uz de fals si fals in declaratii, care ar fi fost facute pentru a justifica 60.000 de euro. In 26 februarie 2014, Cristian David si-a dat demisia din functia de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, alaturi de ceilalti ministri liberali din Guvern. In aceeasi zi, dupa ce DNA a cerut aviz pentru urmarirea sa, Cristian David a demisionat si din calitatea de membru al PNL, spunand ca a luat aceasta deciziei pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzatiilor procurorilor.

Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 pana in mai 2007, apoi senator, in mandatul 2008-2012, a fost suspendat din functie, in decembrie 2014, dupa ce a fost arestat preventiv pentru luare de mita. Cristinel Bigiu si finul acestuia, Florin Colgiu, acuzati de luare de mita, respectiv complicitate la aceasta infractiune, au fost arestati in 7 decembrie 2014, de magistratii Tribunalului Bucuresti. Bigiu este urmarit penal pentru ca ar fi cerut si primit bani in schimbul unor contracte pe bani publici.

Sursa foto: Mediafax Foto