Cristian David a fost adus la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) de ofiteri de politie, surse judiciare declarand ca pe numele fostului ministru a fost emis un mandat de aducere. DNA a cerut, in 10 noiembrie 2014, aviz de la presedinte pentru urmarirea penala a fostului ministru al Internelor Cristian David, pentru luare de mita si spalare de bani, existand suspiciuni ca ar fi primit 500.000 de euro pentru ca o persoana sa primeasca titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzau, arata Mediafax.

In 19 noiembrie 2014, Traian Basescu, seful statului la acea data, anunta ca a facut solicitarea pentru inceperea urmaririi penale pe numele lui Cristian David, precizand ca decizia nu inseamna ca acesta este vinovat, dar va merge in fata procurorilor pentru clarificari. Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata, in 2014, ca fostul ministru Cristian David ar fi pretins, in 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denuntator, pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 hectare aflat in intravilanul municipiului Buzau.

Cristian David: Nu am avut nici un fel de implicare

"Totodata, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare-cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie", preciza DNA. Cristian David afirma ca nu a avut niciun fel de implicare in emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate.

"Nu am avut niciun fel de implicare in emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate, in consecinta, nu exista nicio premisa de a fi pretins nimanui nimic. Sunt surprins de momentul ales de un denuntator care si-a "amintit" tocmai acum pretinse fapte din 2007", sustinea Cristian David, intr-o declaratie.

Intr-un alt dosar, DNA anunta, in 5 martie 2014, ca David, la data faptelor avand functia de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, este urmarit penal pentru abuz in serviciu sub forma participatiei improprii, uz de fals si fals in declaratii, care ar fi fost facute pentru a justifica 60.000 de euro. Procurorii DNA i-au adus la cunostinta atunci lui Cristian David ca este urmarit penal, dupa ce, in 27 februarie, presedintele Traian Basescu avizase cererea formulata in acest sens.

Citeste si:

Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, in declaratia de avere depusa la 14 iunie 2013, intrarea in patrimoniul sau a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David ar fi consemnat in fals, la rubrica "venituri din alte surse", primirea a 60.000 de euro, cu titlu de "restituire imprumut", de la mama sa.

"Pentru ca, la randul sau, mama demnitarului sa poata justifica detinerea legala a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului sau, acesta a efectuat demersuri astfel incat, cu o persoana de incredere, a fost incheiat formal un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament in care se atesta, in mod nereal, faptul ca mama ministrului delegat ar fi vandut acelei persoane un apartament in judetul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Aceasta suma a fost justificata de ministrul delegat printr-un asa-zis imprumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca sa-si construiasca o casa si la momentul incheierii actului care ar atesta vanzarea fictiva a apartamentului mentionat, mama sa i-ar fi «restituit» imprumutul", au scris procurorii in documentul citat.

In acelasi dosar, mama lui Cristian David, Georgiana Dumitrescu, este urmarita penal pentru uz de fals si fals material in inscrisuri oficiale, iar fostul consilier juridic Marius Constantin Stoica, pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la fals material in inscrisuri oficiale. In 26 februarie 2014, Cristian David si-a dat demisia din functia de ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni, alaturi de ceilalti ministri liberali din Guvern. In aceeasi zi, dupa ce DNA a cerut aviz pentru urmarirea sa, Cristian David a demisionat si din calitatea de membru al PNL, spunand ca a luat aceasta deciziei pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzatiilor procurorilor.

Sursa foto: Mediafax Foto