Fostul ministru Cristian David a declarat miercuri, la iesirea de la DNA, ca dosarul care il vizeaza este o confuzie regretabila, care trebuie lamurita cat mai repede, precizand ca va aduce toate documentele care ii vor fi cerute de anchetatori.

"Asa cum am precizat de la bun inceput, am toata disponibilitatea de a pune la dispozitia procurorilor DNA toate datele, informatiile si precizarile necesare sa clarifice aceasta situatie. Eu socotesc ca este o confuzie regretabila, care trebuie lamurita cat mai repede. Acest lucru sper sa-l fac cat de curand. Este tot ceea ce pot declara in aceasta faza", a spus Cristian David, potrivit Mediafax.

Surse judiciare au declarat ca David a fost citat sa se prezinte miercuri la DNA pentru a i se aduce la cunostinta ca a fost inceputa urmarirea pe numele lui, pentru abuz in serviciu sub forma participatiei improprii, uz de fals si fals in declaratii, care ar fi fost facute pentru a justifica 60.000 de euro.

In 27 februarie, presedintele Traian Basescu i-a transmis ministrului Justitiei cererea de urmarire penala pentru Cristian David, instiintand in acest sens si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Referatul Directiei Nationale Anticoruptie in vederea formularii cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Cristian David a fost trimis presedintelui Traian Basescu in 26 februarie, de procurorul general Tiberiu Nitu. Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz de la presedinte pentru urmarirea penala a fostului ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Cristian David, pentru abuz in serviciu sub forma participatiei improprii, uz de fals si fals in declaratii, care ar fi fost facute pentru a justifica 60.000 de euro.

Citeste si:
Bogdan Olteanu, condamnat la sapte ani inchisoare
Bogdan Olteanu, fostul...

Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, in declaratia de avere depusa la 14 iunie 2013, intrarea in patrimoniul sau a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat in fals, la rubrica "venituri din alte surse", primirea a 60.000 de euro, cu titlu de "restituire imprumut", de la mama sa.

"Pentru ca, la randul sau, mama demnitarului sa poata justifica detinerea legala a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului sau, acesta a efectuat demersuri astfel incat, cu o persoana de incredere, a fost incheiat formal un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament in care se atesta, in mod nereal, faptul ca mama ministrului delegat ar fi vandut acelei persoane un apartament in judetul Prahova pentru suma de 60.000 euro.

Aceasta suma a fost justificata de ministrul delegat printr-un asa-zis imprumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca sa-si construiasca o casa si la momentul incheierii actului care ar atesta vanzarea fictiva a apartamentului mentionat, mama sa i-ar fi «restituit» imprumutul", au scris procurorii in documentul citat.

Din probele administrate in cauza a rezultat ca, in perioada premergatoare incheierii actul de vanzare-cumparare aparent, Cristian David "a fost profund preocupat" de necesitatea incheierii unui antecontract de vanzare-cumparare intre mama sa si o alta persoana, intrucat nu detinea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia sa o mentioneze in declaratia sa de avere.

Citeste si:
Acuzatiile aduse vicepresedintelui ANRP saltat de DNA
Acuzatiile aduse...

In 26 februarie, Cristian David si-a dat demisia din functia de ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni, alaturi de ceilalti ministri liberali din Guvern.

In aceeasi zi, dupa ce DNA a cerut aviz pentru urmarirea sa, Cristian David a demisionat si din calitatea de membru al PNL, spunand ca a luat aceasta deciziei pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzatiilor procurorilor.

In acelasi dosar, mama lui Cristian David, Georgiana Dumitrescu, este urmarita penal pentru uz de fals si fals material in inscrisuri oficiale, procurorii anticoruptie aducandu-i la cunostinta acuzatiile.

Potrivit DNA, Georgiana Dumitrescu ar fi acceptat incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil situat in orasul Azuga, iar ulterior, a unui contract de vanzare-cumparare incheiat in forma autentica la 30 august 2013, ambele cu continut nereal si destinate folosirii, de catre fiul sau, Cristian David, cu titlu de documente justificative in procedura de evaluare a averii sale, aflata pe rolul ANI, cu consecinta exonerarii acestuia de raspundere patrimoniala.

Citeste si:
Gigi Becali vrea sa renunte la cetatenia romana
Gigi Becali vrea sa renunte...

Procurorii anticoruptie il cerceteaza in aceeasi cauza si pe consilierul juridic Marius Constantin Stoica, pentru abuz in serviciu cu participatie improprie, sub forma complicitatii si fals material in inscrisuri oficiale, sub forma complicitatii.

Fata de acesta, DNA a dispus, in 27 februarie, control judiciar pe durata anchetarii sale in acest dosar.
Potrivit procurorilor, in 21 iunie 2013, Cristian David i-ar fi spus lui Stoica ca nu putea justifica o suma de bani mentionata in declaratia sa de avere, respectiv 60.000 de euro. Stoica i-ar fi oferit lui David ajutorul, spunandu-i ca Adinei Maria Hadzhieva este dispusa sa incheie in mod nereal un antecontract de vanzare-cumparare si ulterior un contract de vanzare-cumparare in forma autentica cu Georgiana Dumitrescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Hrebenciuc, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare