Comisiile de privatizare constituite pentru vanzarea companiilor unde statul este actionar unic sau majoritar vor fi remunerate la finalul procesului de privatizare, intr-o singura transa, si vor putea castiga intre 33.455 lei si 1,6 milioane lei, indiferent de durata si rezultatul procesului.

"Membrii comisiilor de privatizare constituite in cadrul proceselor de privatizare a operatorilor economici la care statul este actionar unic ori majoritar sau detine direct ori indirect o participatie majoritara, indiferent de metoda de privatizare stabilita prin strategia de privatizare, sunt remunerati la momentul finalizarii procesului de privatizare, indiferent de rezultatul sau durata acestuia, cu o indemnizatie platita intr-o singura transa, in limita sumei alocate cu aceasta destinatie", se arata intr-un proiect de hotarare a Guvernului, citat de Mediafax.

Suma totala de plata pentru membrii comisiilor se calculeaza pe baza nivelului indemnizatiei lunare acordate pentru functia de secretar de stat (6.691 lei brut - n.r.) si calculata in functie de indicele de complexitate al procesului de privatizare. Cuantumul sumei se aproba prin ordin al conducatorului institutiei publice implicate in privatizare si este inclusa in bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare al companiei respective, in anul in care se estimeaza finalizarea procesului de privatizare.

Indemnizatia platita fiecarui membru al comisiilor va fi stabilita la momentul finalizarii procesului de privatizare, in functie de numarul de participari in cadrul comisiilor, cuantumul total al acestor indemnizatii neputand sa depaseasca suma totala stabilita, indiferent de numarul de comisii constituite si de numarul de membri. Astfel, in cazul unei companii cu afaceri de pana la 10 milioane lei, cu cel mult 500 de angajati, care a realizat profit net in ultimii trei ani si a obtinut in final un audit fara rezerve, comisia de privatizare va putea castiga maxim 33.455 de lei pentru respectivul proces de privatizare, suma care se va imparti la membrii acesteia.

O comisie de privatizare poate castiga maxim 1,6 milioane lei, aceasta suma fiind alocata pentru o compania cu afaceri de peste 30 milioane lei, peste 1.000 de angajati, cu o pierdere neta in ultimii trei ani si care a inregistrat un audit cu rezerve.

Proiectul mai prevede ca secretariatul tehnic al comisiilor constituite in cadrul proceselor de privatizare este asigurat de catre institutia publica implicata in privatizare sau de catre compania supusa privatizarii, dupa caz, iar activitatea acestuia nu este remunerata.

Din practica proceselor de privatizare lansate pana in prezent, cuantumul maxim al remuneratiei membrilor comisiilor de privatizare a fost prevazut direct in hotararea de Guvern de stabilire a strategiei de privatizare, urmand ca acesta sa fie aprobat prin ordin al conducatorului institutiei publice implicate sau a fost stabilit ulterior aprobarii strategiei de privatizare, prin ordin al conducatorului institutiei publice, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Conform prevederilor acordurilor incheiate de Guvern cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala s-a stabilit imbunatatirea guvernantei corporative a intreprinderilor de stat, precum si luarea unor masuri de limitare a cheltuielilor cu indemnizatiile platite membrilor comisiilor de privatizare.

Astfel, printr-un memorandum aprobat de Guvern in iunie anul trecut, s-a prevazut masura adoptarii unui act normativ prin care sa se elimine remunerarea lunara a membrilor comisiilor de privatizare si sa fie inlocuita cu plata unei singure sume, la finalizarea procesului.

"In acest sens, (...) pentru stabilirea cadrului normativ ce reglementeaza retribuirea reprezentantilor in Comisiile de privatizare de la intreprinderile de stat, se impune adoptarea unei Hotarari de Guvern privind politica de remunerare a comisiilor de privatizare constituite in cadrul proceselor de privatizare a operatorilor economici la care statul este actionar unic ori majoritar sau detine direct ori indirect o participatie majoritara", se mai spune in documentul amintit.

Sursa foto: Bani romanesti | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri