Chitoiu a fost avizat ca Ministru al Economiei. Ce planuri are cu listarea companiilor pe bursa

Daniel Chitoiu a primit votul comisiilor de specialitate din Parlament pentru functia de ministru al Economiei, cu 38 de voturi "pentru", patru "impotriva" si doua abtineri.

El a fost audiat de catre comisiile pentru politica economica, reforma si privatizare, respectiv pentru industrii si servicii din Calera Deputatilor si comisiile economica, industrii si servicii, respectiv pentru privatizare si administrarea activelor statului din Senat, scrie Mediafax.

Chitoiu a fost primul ministru avizat de catre comisiile parlamentare. Audierile ministrilor desemnati au loc luni.

Ministrul desemnat al Economiei a declarat, la audierile comisiilor reunite din Parlament, ca Guvernul vrea sa listeze companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz atat pe bursa de la Bucuresti, cat si pe pietele externe.

"Vom continua privatizarea prin vanzarea pe bursa a societatilor Hidroelectrica, respectiv 10% prin majorare de capital, Transgaz si Romgaz cu cate 15% si Nuclearelectrica cu 10%. Toate aceste societati au profit, vrem sa facem o dubla listare si pe piata internationala", a spus Chitoiu, prezentandu-si obiectivele mandatului.

Listarea acestor companii a fost asumata de Romania fata de FMI si Comisia Europeana.

Alt obiectiv al lui Chitoiu este continuarea procesului inceput de fostul executiv privind numirea unor directori independenti politic la conducerea unor companii de stat. Chitoiu a afirmat ca pana in septembrie va fi finalizata selectia acestor manageri la companiile de stat Hidroelectrica, Transgaz, Electrica, Oltchim si complexele energetice din Oltenia.

Totodata, Chitoiu a spus ca noul Guvern va implementa guvernanta corporatista la societatile detinute de Ministerul Economiei.

"Cat timp aceste societati sunt condude de persoane nominalizate de partidele politice nu am reusit sa facem aceste companii sa performeze", a adaugat el.

Chitoiu a spus ca vrea sa stimuleze mediului de afaceri, pentru ca "in ultimii trei ani IMM-urile au fost distruse printr-o singura masura, impozitul minim", impozit pe care l-a catalogat drept o "aberatie economica".

Tot o "aberatie economica" este, in opinia sa, si faptul ca reprezentantii statului in Consilii de Administratie la companii de stat au indemnizatie de 47 lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri