Viorel Hrebenciu, influentul lider PSD, a detinut conturi secrete in Geneva, la filiala uneia dintre cele mai mari banci din lume, conturi pe care le-a impartit cu un personaj cheie din afacerea Megapower.

Reporterii de la RISE detaliaza in articolul intitulat Conturile secrete ale lui Viorel Hrebenciuc transferuri in valoare de peste 100 de miliarde de dolari si care dezvaluie numele unor criminali, evazionisti, politicieni, celebritati sau oameni de afaceri din toata lumea. Toti acestia au folosit serviciile bancii din tara cantoanelor, cel putin pana in anul 2007.

Inscrisurile au fost obtinute de publicatia franceza Le Monde si de International Consortium of Investigative Journalists, o retea globala de jurnalisti de investigatie din care fac parte si membri ai RISE Project. Aceleasi documente au fost folosite de catre autoritatile franceze, dar si de institutii fiscale din alte tari pentru a recupera sume mari de bani de la cetateni care au eludat plata taxelor.

Printre romanii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numara si demnitarul PSD, Viorel Hrebenciuc, retinut la finele anului trecut in dosarul retrocedarilor ilegale de padure. Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneste doua conturi. La acelasi profil si, implicit, la cele doua conturi bancare au mai avut acces sotia lui Hrebenciuc, Letitia, fiul lor, Andrei, dar si un personaj controversat implicat intr-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea cand era procuror.

Documentele arata ca accesul la cele doua conturi era impartit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie in afacerea Megapower – o frauda care a avut loc in anii ’90 si in urma careia statul roman a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create in septembrie 1996, data la care afacerea Megapower nu se incheiase inca. Exact in acel an, 1996, Ministerul Finantelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din aceasta afacere.

Jurnalistii de la RISE Project promit sa dezvaluie zilele urmatoare un sir de articole despre oameni de afaceri cu sume uriase in bancile din Elvetia.

Romani cu miliarde in conturi, IMPLICATI in scandalul de evaziune HSBC

Circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc, potrivit unui raport care incrimineaza institutia bancara ca a ajutat organizatii criminale si traficanti sa-si tina secrete depozitele si identitatea.

In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport.

Potrivit documentului, HSBC Private Bank, filiala elvetiana a bancii britanice HSBC, a ajutat peste 100.000 de persoane si companii din 203 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor. Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri