Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare, el fiind gasit vinovat de judecatorii instantei supreme ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar, iar aceasta a obtinut astfel venituri de 5.508 lei.

Prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost mentinuta hotararea luata in prima instanta in cazul deputatului Mate Andras Levente, acuzat de conflict de interese. "Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Mate Andras Levente impotriva sentintei penale din 30 iunie 2014, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala", a decis, luni, un complet de cinci judecatori de la instanta suprema.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus ca deputatului sa ii fie suspendata pedeapsa inchisorii pe un termen de incercare de doi ani si sase luni. De asemenea, potrivit deciziei instantei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii. In perioada suspendarii executarii pedepsei cu inchisoarea, se suspenda si pedeapsa accesorie.

In septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care l-au acuzat de conflict de interese.

"Mate Andras Levente, in calitate de deputat in cadrul Parlamentului Romaniei, a formulat cererea de angajare a sotiei sale la Camera Deputatilor si apoi a avizat contractul de munca pe perioada determinata in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru sotia sa in cuantum de 5.508 lei", arata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul a fost deschis dupa ce, in septembrie 2011, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul instantei supreme sa cerceteze un posibil conflict de interese in cazul deputatului UDMR.

Mate Andras Levente a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea sotiei sale, Erzsebet Mate, in perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 13 Cluj, arata atunci ANI. Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective, preciza ANI.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri