"In urma cooperarii politienesti internationale cu autoritatile judiciare din Turcia, Omar Mahmoud se afla in custodia Politiei Romane. Acesta a fost introdus intr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane, pe baza mandatului de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau", arata IGPR, intr-un comunicat de presa, scrie Mediafax.

Surse din Politie au declarat ca Mahmoud Omar, care fusese dat in urmarire internationala dupa condamnarea sa, a fost retinut in Turcia, in urma cu aproximativ doua saptamani. Autoritatile romane au reusit aducerea lui Mahmoud Omar in tara, acesta fiind incarcerat in Arestul Politiei Capitalei, de unde va fi dus intr-un penitenciar, pentru a executa pedeapsa de cinci ani de inchisoare primita in 7 octombrie 2014.

Un alt frate al sirianului Omar Hayssam, Mukhles Omar, este si el cautat de autoritatile romane, pentru a executa pedeapsa de cinci ani de inchisoare primita in acelasi dosar.

Surse judiciare declarau, in noiembrie 2014, ca fratii sirianului Omar Hayssam, plecati din Romania cu putin timp inainte sa fie condamnati definitiv, au fost reperati in Turcia. La 7 octombrie 2014, fratii lui Omar Hayssam au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare cu executare, pentru ca in 2006 l-au ajutat pe sirian sa fuga din tara, desi stiau ca acesta este acuzat de terorism. Odata cu cei doi a fost condamnat, la sapte ani de inchisoare, Mustafa Tartoussi, proprietarul navei la bordul careia ar fi fugit Omar Hayssam. Tartoussi a fost incarcerat atunci la Penitenciarul Poarta Alba.

Mukhles si Mahmoud Omar au fost dati in urmarire in seara zilei de 8 octombrie 2014, dupa ce magistratii au emis mandatele de executare a pedepsei, iar acestia nu au fost gasiti la domiciliile lor. Tot la 8 octombrie s-a solicitat Curtii de Apel Oradea emiterea unor mandate de urmarire internationala pe numele celor doi, deoarece existau informatii potrivit carora acestia au pararit teritoriul Romaniei inainte ca instanta sa se pronunte. Potrivit politistilor, la acel moment existau informatii conform carora Mukhles s-ar afla in Israel, in timp ce Mahmoud a iesit din tara la 3 octombrie, cu patru zile inainte sa fie condamnat, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism i-au trimis in judecata pe Mustafa Tartoussi, proprietarul navei la bordul careia ar fi fugit Omar Hayssam din tara, si pe Mukhles si Mahmoud Omar, pentru ca, in perioada 23-30 iunie 2006, au planificat si inlesnit iesirea frauduloasa din Romania a sirianului, desi cunosteau ca acesta a fost trimis in judecata pentru acte de terorism, prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire in Irak, in martie 2005, a jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.