Un numar de 46 de perchezitii au loc, in cursul diminetii de joi, in judetul Timis, la persoane suspectate ca au distribuit sute de mii de euro falsificati pe piata din vestul tarii, in bancnote de cate 50 de euro, surse judiciare spunand ca banii ar fi fost procurati de la o fabrica de bani falsi din Oradea, relateaza Mediafax.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timisoara, impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate, fac, joi dimineata, 46 de perchezitii domiciliare in judetul Timis, pentru destructurarea unui grup infractional organizat specializat in punere in circulatie de valori falsificate.

Din noiembrie 2014 si pana in prezent, in judetul Timis, grupul infractional a actionat cu scopul comiterii de infractiuni din sfera falsificarii de moneda, fiind descoperite bancnote de 50 de euro contrafacute.

Membrii gruparii au distribuit sute de mii de bancnote falsificate unor persoane de incredere care au aderat la grupul infractional si care, la randul lor, le-au pus in circulatie in mod direct ori prin intermediul unor ”sageti”, se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Modul de operare a constat in initierea unor relatii comerciale de mica amploare, care le-a permis plata in numerar cu bancnotele falsificate in diferite modalitati, precum diferite achizitii de produse de la persoane fizice, care au postat anunturi pe site-uri de profil, in special telefoane mobile si autoturisme, schimburi valutare catre persoane fizice care erau atrase de cursul avantajos leu/euro propus de catre suspecti sau plati catre taximetristi pentru cursele efectuate.

Potrivit DIICOT, din investigatiile facute a rezultat ca bancnotele falsificate au fost obtinute de catre o parte dintre membrii gruparii pe o filiera de contrafacere a bancnotelor, cu conexiuni in Italia.

Surse judiciare au declarat ca bancnotele falsificate ar fi fost procurate din Oradea, judetul Bihor, unde, anul trecut, a fost descoperita o fabrica de bani falsi.
Conform surselor citate, DIICOT Timisoara a folosit in aceasta operatiune mai multi ofiteri sub acoperire, care au cumparat bancnote false de la membrii gruparii. In unele cazuri, o bancnota de 50 de euro era cumparata chiar si cu 25 de lei.

60 de persoane vor fi aduse la audieri

Un numar de 60 de persoane vor fi duse la audieri, la sediul DIICOT Timisoara, in urma perchezitiilor. In acest caz, suportul tehnic a fost asigurat de SRI.

In septembrie 2014, procurorii DIICOT au descoperit o fabrica de bani falsi la Oradea, judetul Bihor, si au ridicat mai multe persoane care ar fi facut parte dintr-un clan mafiot din Napoli, fiind confiscati 13 milioane de euro, in urma mai multor perchezitii. De asemenea, la groapa de gunoi, la banda de sortare a deseurilor au fost gasite atunci aproximativ 55.000 de bancnote contrafacute din cupiura de 50 euro, iar intr-un alt loc au fost gasite bancnote false rupte sau arse.

Anchetatorii au audiat in acest caz peste 20 de persoane, suspecti si martori, trei dintre acestia, doi cetateni italieni si o femeie din Bucuresti, fiind retinuti. Doua zile mai tarziu, cei trei au fost arestati preventiv, pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, falsificare de moneda si detinere de instrumente in vederea falsificarii. Unul dintre italienii arestati detine o fabrica de incaltaminte la Oradea, iar celalalt este proprietarul tipografiei la care erau falsificati banii.

Sursa foto: BCE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri