"Durata medie a investigatiilor privind posibila incalcare a legislatiei de concurenta finalizate in 2014 a fost de 3,7 ani. Consiliul Concurentei a sanctionat 53 de entitati, valoarea totala a amenzilor impuse fiind de 184,6 milioane de lei (41,5 milioane de euro). Nivelul acestor sanctiuni a inregistrat, astfel, o crestere considerabila fata de nivelul total al sanctiunilor din anii precedenti (de 2,12 ori mai mare decat in 2013 si de 6,11 ori mai mare decat in 2012)", se arata in raportul anual al autoritatii.

Din punct de vedere al tipului de incalcare a legislatiei, 83,42% din volumul sanctiunilor aplicate a fost pentru intelegeri verticale, 16,20% pentru intelegeri orizontale si 0,38% pentru nerespectarea angajamentelor. Sanctiunile au fost aplicate pentru patru intelegeri orizontale (57%), o intelegere verticala (14%) si doua nerespectari de angajamente (29%).

In 2014, autoritatea de concurenta a finalizat 21 de investigatii si alte activitati similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenta, din care 16 investigatii privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta, doua proceduri privind nerespectarea angajamentelor, doua anchete sectoriale si un studiu. Opt din totalul investigatiilor finalizate in 2014 au vizat atat incalcarea legislatiei nationale, cat si pe cea a legislatiei comunitare.

In 2014, numarul dosarelor in care Consiliul Concurentei a avut calitate procesuala si care au vizat domeniul concurentei a fost de 180. Aceste dosare au reprezentat 86% din totalul dosarelor instrumentate in instanta de institutie. Procentul hotararilor irevocabile, favorabile Consiliului Concurentei, a fost de 96%, in crestere cu 3 puncte procentuale fata de 2013, iar cel al hotararilor definitive, favorabile autoritatii, a fost de 93%, in crestere cu 11 puncte procentuale fata de 2013.

Citeste si:

Totodata, autoritatea de concurenta a inregistrat, in 2014, un procent al amenzilor mentinute irevocabil de 67%, in crestere cu 3 procente fata de 2013, si un procent al amenzilor mentinute definitiv de 95%, in crestere cu 9 puncte procentuale fata de 2013.

Consiliul Concurentei a primit peste 300 sesizari de posibile practici de concurenta neloiala

Consiliul Concurentei a primit anul trecut peste 300 sesizari avand ca obiect posibile practici de concurenta neloiala, sesizari care au vizat denigrarea concurentilor, actiuni de dezorganizare a firmei concurente prin coruperea personalului sau atragerea salariatilor acesteia si deturnarea clientelei.

"De la preluarea gestionarii domeniului combaterii concurentei neloiale (iulie 2011, n.r.) si pana la sfarsitul anului 2014, Consiliul Concurentei a primit 303 sesizari avand ca obiect posibile practici de concurenta neloiala, sesizari ce au vizat, generic, denigrarea concurentilor, actiuni de dezorganizare a intreprinderii concurente prin coruperea personalului sau atragerea salariatilor acesteia si deturnarea clientelei concurentilor. Numarul sesizarilor primite anual a crescut continuu in aceasta perioada", se arata in raportul de activitate al autoritatii de concurenta.

In anul 2014, activitatea Consiliului Concurentei in domeniul combaterii concurentei neloiale s-a intensificat semnificativ. Autoritatea a avut in analiza 115 sesizari, iar numarul cazurilor solutionate a crescut cu 47% fata de anul precedent.

Pentru 26 din cazurile solutionate in 2014 (30% din totalul cazurilor solutionate in acest an) a fost declansata procedura de analiza aprofundata. Aceasta valoare depaseste numarul total al procedurilor declansate pana la acel moment (2012 si 2013).