Sebastian Ghita, deputatul pus sub control judiciar in dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, pentru favorizare de grup infractional, a venit , marti dimineata, la DNA Ploiesti, unde ar urma sa fie instiintat ca procurorii vor pune sechestru pe o parte din averea sa.

UPDATE: Sebastian Ghita: Mi-au pus sechestru pe bunurile imobile si pe conturi. Nu ma consider vinovat

Deputatul Sebastian Ghita a declarat, marti, la iesirea de la DNA Ploiesti, unde a stat cateva zeci de minute, ca procurorii i-au pus sechestru pe bunurile imobile si pe conturi, parlamentarul spunand ca nu se considera vinovat in dosarul in care este acuzat de favorizare de grup infractional.

Sebastian Ghita a afirmat, la iesirea din sediul DNA Ploiesti, ca procurorii l-au instiintat ca au instituit sechestru pe bunurile sale imobile si pe conturi pana la concurenta sumei de aproximativ doua milioane de euro, cat este calculat prejudiciul in dosarul in care este cercetat.
Ghita a spus ca nu se considera vinovat in acest dosar si ca nu il cunostea pe Iulian Hertanu la momentul la care firma acestuia a incheiat contract cu autoritatile din Prahova, contractul pe fonduri europene pentru extinderea retelei de canalizare din orasul Comarnic.

In acest context, parlamentarul de Prahova a precizat ca l-a cunoscut pe cumnatul premierului Victor Ponta la aproximativ un an de la incheierea contractului cu Hidro Prahova.

Intrebat daca ia in calcul demisia din Parlament, el a raspuns negativ. ”Nu ma consider vinovat. Acest lucru il poate stabili doar un judecator. In momnentul in care un judecator va stabili ca am o vinovatie, voi lua in calcul o astfel de masura”, a spus Ghita.
De asemenea, intrebat daca ii este teama ca va ajunge dupa gratii, el a spus ca fapta de care este acuzat nu se pedepseste cu ”o masura atat de dura”.

”Fapta nu e una care reclama o masura atat de dura. Legea nu prevede o pedeapsa atat de mare pentru presupusa fapta a mea si de aceea nu sunt preocupat de aceasta chestiune (posibilitatea de a fi condamnat la inchisoare cu executare - n.r.)”, a spus Ghita. El a mai spus ca are incredere ca procurorii ”vor vedea exact cum au stat lucrurile in judetul Prahova”.

Intrebat daca dupa 2016 isi doreste sa mai faca politica, Ghita a afirmat ca a intrat in politica ”cu inima deschisa” si ca isi doreste sa isi continue activitatea politica si dupa incheirea actualului mandat de parlamentar.

Sebastian Ghita, pus sub control judiciar in dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, pentru favorizare de grup infractional, a ajuns la sediul DNA Ploiesti in jurul orei 9.00 si a refuzat sa faca declaratii cu privire la motivele pentru care a fost chemat din nou in fata procurorilor.

Surse judiciare declarau ca parlamentarul a fost citat la DNA pentru a i se aduce la cunostinta faptul ca anchetatorii vor pune sechestru pe o parte din averea sa in dosarul in care este acuzat de sprijinire de grup infractional organizat.

STIREA INITIALA:

Sebastian Ghita a ajuns la sediul DNA Ploiesti in jurul orei 9.00 si a refuzat sa faca declaratii cu privire la motivele pentru care a fost chemat din nou in fata procurorilor.

Potrivit unor surse judiciare, parlamentarul a fost citat la DNA pentru a i se aduce la cunostinta faptul ca anchetatorii vor pune sechestru pe o parte din averea sa in dosarul in care este acuzat de sprijinire de grup infractional organizat.

In cursul zilei de marti, la DNA Ploiesti sunt asteptati sa vina si deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, ambii pusi sub control judiciar in acelasi dosar, pentru sprijinire de grup infractional, dar si cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, acuzat de deturnare de fonduri europene si constituire de grup infractional organizat si aflat in arest la domiciliu.

Sebastian Ghita are, potrivit celei mai recente declaratii de avere, din iunie 2014, trei terenuri intravilane in Ploiesti, dobandite in 1999, 2003 si 2008. De asemenea, el are, impreuna cu sotia sa, o casa in Ploiesti, cu o suprafata de 1.211 metri patrati cumparata in 2009.

Ghita are si ceasuri de 900.000 de euro, dobandite intre anii 1997-2012, precum si bijuterii de peste trei milioane de euro, dar si obiecte de arta de 13 milioane de euro.
Conform declaratiei de avere, deputatul are trei conturi in banci, unul de 5,5 milioane dolari, deschis in 2013 la Raiffeisen Bank, dar si unul de 18 milioane de euro, din 2011, la UBS Elvetia, despre care precizeaza ca este fond de investitii.

Totodata, el a acordat doua imprumuturi in nume personal de peste 90 de milioane de euro si patru milioane dolari lui Alexandru Iacobescu. Sebastian Ghita a venit la DNA Ploiesti si in 17 aprilie, cand procurorii au prelungit cu inca 60 de zile masura controlului judiciar in dosarul lui Hertanu.

Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, arestat preventiv in luna februarie

In 18 februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. Vineri, Iulian Hertanu a fost plasat in arest la domicliu, in urma unei decizii a instantei supreme.

In acelasi dosar, au fost fost plasati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

In dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfarsitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiesti atat mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cat si sora acestuia, Alexandra Hertanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociata, alaturi de ginerele sau, Iulian Hertanu, in firma "Hertanu Projects" SRL. Hertanu mai este asociat in firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociati, in timp ce sotia sa, Alexandra Florina Hertanu, sora premierului Victor Ponta, este asociata in firma SC Exfin 2000 SRL, unde detine 49 % din actiuni, iar o alta persoana, Natalia Maier, detine 51 % din actiunile firmei.
Firma Hertanu Projects SRL, al carei asociat principal este Iulian Hertanu, a fost inregistrata in anul 2004, cu sediul social in Bucuresti si are ca principal domeniu de activitate specific agentiilor de publicitate. Hertanu detine 95% din aceasta firma, al carei administrator este, in timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comertului alte cateva zeci de activitati secundare, de la editarea ziarelor la "activitati de servicii suport pentru invatamant” sau intermedieri in comertul cu animale. Acesta este al doilea dosar penal instrumentat de DNA Ploiesti, in care Mircea si Vlad Cosma sunt inculpati. In aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, si alte doua persoane au fost trimisi in judecata de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Astfel, deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenta, tatal acestuia, Mircea Cosma, de luare de mita si abuz in serviciu, directorul Directiei "Patrimoniu" din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, iar Razvan Alexe, de trafic de influenta si dare de mita. Procesul se afla pe rolul instantei supreme.

DNA a inceput ancheta penala in care Cosma este acuzat de luare de mita si trafic de influenta dupa ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrari in care beneficiar este Consiliul Judetean.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri