Biroul Permanent solicitase Comisiei juridice un punct de vedere privind situatia in care se afla aceste proiecte care au fost, mai intai, declarate ca adoptate tacit de Camera Deputatilor, ca, mai apoi, sa se constate ca Senatul era prima Camera sesizata. Cele doua proiecte de modificare a legii ANI prevad ca persoanele aflate in incompatibilitate sau in conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani functia in care au fost gasite in incompatiblilitate sau in conflict de interese, nu orice functie. Unul a fost initiat de deputatii Ciprian Nica, Eugen Nicolicea, Kerekes Karoly, Florea Daniel, Marton Arpad, Niculae Mircovici, Cosmin Necula, Luminita AdamVictor Roman, iar celalalt de Cristiana Anghel, potrivit Mediafax.

"Sa facem haz de necaz, ghinion. Nu a ajuns hartia de la Biroul Permanent la comisie. Eu am o singura intrebare in momentul in care exista avizul Consiliului Legislativ, in care se spune foarte clar ca prima Camera sesizata este Senatul si Comisia juridica, in Biroul Permanent din Senat, trimite la Camera Derputatilor ca prima Camera sesizata ce dovedeste, fie rea credinta, fie nestiinta a domnului Boboc. Mici piedici sunt puse ca deja a trecut un an de cand a fost depusa, probabil ca exista persoane carora nu le convine aceasta initiativa legislativa si care nu au argumente, folosesc tertipuri de genul acesta, o zapaceala", a sustinut Cristiana Anghel.

Liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a precizat ca liberalii nu sustin nicio initiativa a PSD sau a coalitiei care vizeaza dezincriminarea conflictului de interese si sunt impotriva luptei anticoruptie. "PNL isi manifesta ingrijorarea si opozitia ferma fata de asaltul pornit in urma cu cateva luni impotriva luptei anticoruptiei, integritatii si a ceea ce inseamna moralitatea. Comisia juridica urmeaza sa dezbata 5 sau 6 initiative legislative care apartin PSD sau coalitiei majoiritare care vizeaza teme extrem de delicate legate de conflictul de interese si lupta anticoruptie. Este vorba de propunerile legislative referitoare la modificarea conditiilor arestului preventiv, propuneri care urmaresc dezincriminarea practic a conflictului de interese pentru oamenii care ocupa functii publice de la parlamentari, la primari, presedinti CJ, modificarea CP si a CPP, care practic nu va face altceva decat sa intimideze orice procuror sau judecator implicat in lupta anticoruptie. PNL se opune categoric acestor tentative de oprire a luptei anticoruptie in Romania, acestor tentative de dezincriminare a conflictului de interese si a tentativelor care inceraca sa creeze un regim privilegiat pentru oamenii care detin functii publice care se afla in viata politica", a spus Orban.

Citeste si:

Camera Deputatilor a adoptat tacit, saptamana trecuta, doua proiecte de modificare a legii ANI care prevad ca persoanele aflate in incompatibilitate sau in conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani functia in care au fost gasite in incompatiblilitate sau in conflict de interese, nu orice functie.

Un proiect de modificare a legii ANI a fost initiat de deputatii Ciprian Nica, Eugen Nicolicea, Kerekes Karoly, Florea Daniel, Marton Arpad, Niculae Mircovici, Cosmin Necula, Luminita AdamVictor Roman.

Ulterior, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a constatat ca a fost "o eroare" ca proiectele de lege de modificare a legii ANI au fost trecute in plen ca adoptate tacit, deoarece, procedural, Senatul este prima Camera sesizata si a solicitat un punct de vedere de la Comisia juridica.