Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca sunt constitutionale modificarile la Legea privind Agentia Nationala de Integritate (ANI), care prevad ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor aflati in conflict de interese in perioada 2007 - 2013 sa inceteaze, potrivit Hotnews.ro.

CR spune ca legea nu afecteaza hotararile judecatoresti, in aceste cazuri de conflict de interese fiind date doar decizii ANI. CCR a fost sesizata asupra acestor modificari de catre PNL. In vechea forma a legii, demnitarii gasiti in conflict de interese aveau interdictia de ocupa functii publice timp de trei ani, precizeaza site-ul citat.

PNL a contestat articolul 25^1, care prevede ca "interdictiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator si/ sau deputat in oricare dintre mandatele cuprinse in perioada 2007-2013, in temeiul art.25, pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in exercitarea oricaruia dintre mandatele de senator si/ sau deputat in perioada 2007-2013, pana la intrarea in vigoare a Legii nr.219/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept".

Retail jobs

Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata, cu majoritate de voturi, obiectia de neconstitutionalitate si a decis ca dispozitiile legii criticate sunt constitutionale.

Curtea motiveaza ca legea vizeaza exclusiv materia extrapenala a conflictului de interese, neavand nicio incidenta asupra hotararilor judecatoresti pronuntate in materie penala cu privire la infractiunea de conflict de interese prevazuta de Codul penal.

"Curtea a statuat ca legea criticata reglementeaza aspecte cu privire la efectele rapoartelor de evaluare ale Agentiei Nationale de Integritate (acte administrative) in domeniul de conflictelor de interese, drept pentru care se adopta ca lege organica, in conformitate cu art.117 alin.(3) din Constitutie. Analizand parcursul legislativ al legii criticate, Curtea a constatat ca aceasta a fost adoptata ca lege organica atat de Camera Deputatilor, ca prima Camera sesizata, cat si de Senat, in calitate de Camera decizionala. Prin urmare, au fost respectate prevederile constitutionale ale art.75 alin.(1) teza intai din Constitutie referitoare la ordinea sesizarii Camerelor si art.117 alin.(3) referitoare la natura legii. De altfel, atat Legea nr.144/2007, cat si Legea nr.176/2010 au fost adoptate ca legi organice, in aceeasi ordine a sesizarii Camerelor Parlamentului, ceea ce denota consecventa legiuitorului sub aspectul procedurilor parlamentare", arata Curtea Constitutionala.

Citeste si:
Directorul ANAF Ploiești nu poate justifica o avere de peste...
Directorul ANAF Ploiești nu...

CCR a stabilit ca incetarea de drept a interdictiei aplicate unui deputat sau senator pe o perioada de 3 ani de a mai ocupa o functie publica nu anuleaza interdictia astfel aplicata, ci doar inlatura efectele acesteia pentru viitor. "Interdictiile ale caror efecte juridice, in mod obiectiv, s-au consumat in timp raman valabile, subiectele de drept neputand invoca legea criticata pentru situatii trecute. Ca atare, legea examinata se refera numai la acele interdictii a caror efecte juridice continua sa se produca, urmand ca acestea sa inceteze de drept, prin vointa legiuitorului, de la data intrarii in vigoare a legii", mai spune CCR

Decizia este definitiva si va fi transmisa presedintelui.

Parlamentul a adoptat, la initiativa deputatului PSD Florin Iordache, modificarea Legii ANI, care prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept.

Citeste si:
USR PLUS: Echipa lui Cîțu sună parlamentari ca să-și retragă...
Ionuț Moșteanu, USR PLUS:...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri