Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul ICCJ, Instituţia Prefectului şi Curtea de Conturi în cazul primarului Capitalei Nicuşor Dan, pe care îl acuză de incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

UPDATE 10:00 Reacția lui Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că va ataca în instanţă raportul Agenţiei Naţionale de Integritate. ”Agenţia îmi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii. Pe perioada de vacanţă a funcţiei de director al unor instituţii din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat faţă de aceste instituţii atribuţiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ) 'Primarul conduce instituţiile publice de interes local, precum şi serviciile publice de interes local', fără a ocupa funcţia de director în aceste instituţii şi fără a fi retribuit", a scris edilul general, joi, pe Facebook.

În ceea ce priveşte sancţiunea Inspectoratului de Stat în Construcţii, Nicuşor Dan precizează că aceasta "a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului Bucureşti, nu persoanei fizice Nicuşor Dan, fapt confirmat de instanţă".

Totodată, primarul solicită Agenţiei Naţionale de Integritate să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia a întocmit raportul.

Acuzațiile ANI la adresa primarului Nicușor Dan

Conform comunicatului ANI, Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă, a sesizat organele de urmărire penală și fiscală sau a sesizat Instituția Prefectului Municipiului București în cazul primarului Nicușor Dan, pentru:

INCOMPATIBILITATE

În perioada exercitării mandatului de primar general, DAN NICUȘOR DANIEL a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), DAN NICUȘOR DANIEL a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către DAN NICUȘOR DANIEL a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât:

- amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice DAN NICUȘOR DANIEL a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru DAN NICUȘOR DANIEL atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități;
- în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

SESIZAREA INSTITUȚIEI PREFECTULUI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general DAN NICUȘOR DANIEL a celor patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.
SESIZAREA CURȚII DE CONTURI A ROMÂNIEI cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui DAN NICUȘOR DANIEL in calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București.

Sursa foto: Facebook / Nicusor Dan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri