Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, ramane in arest, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv, vineri, sa respinga contestatia acestuia la masura impusa de Tribunalul Bucuresti, in dosarul in care este acuzat ca ar fi luat mita 204.000 de euro.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a admis cererea de arestare preventiva pentru 30 de zile a lui Solomon Wigler, formulata de procurorii DNA dupa ce l-au retinut pe consilierul personal al primarului Capitalei, prins in flagrant in timp ce primea 25.000 de euro, scrie Mediafax.

Aceasta decizie a fost atacata de consilierul lui Oprescu, iar Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia acestuia, masura fiind definitiva.

Tribunalul Bucuresti a decis, in 4 iunie, arestarea preventiva a lui Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, in dosarul in care este acuzat ca ar fi luat mita 204.000 de euro pentru interventii in aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

In motivarea deciziei de arestare a lui Wigler, judecatorul arata ca acesta a perseverat in incercarea de a obtine foloase materiale prin faptul ca lasa sa se creada ca are influenta asupra functionarilor din Primaria Capitalei.
"Perioada infractionala (2012 –2015) si frecventa actelor materiale demonstreaza perseverenta inculpatului in incercarea de a dobandi foloase materiale prin prezentarea pretinsei influente pe care a lasat sa se creada ca o are asupra functionarilor din aparatul administrativ al Primarului General al Municipiului Bucuresti si asupra consilierilor din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si justifica presupunerea rezonabila ca lasarea in libertate a inculpatului prezinta un pericol concret pentru ordinea publica", motiveaza judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti decizia de arestare preventiva a lui Solomon Wigler. Solomon Wigler a fost suspendat din functia de consilier personal al lui Sorin Oprescu, ca urmare a anchetei declansate de procurorii anticoruptie.

Procurorii DNA au aratat, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a lui Solomon Wigler, ca acesta ar fi cerut mita de la un om de afaceri, garantand faptul ca va interveni pe langa primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a fi eliberate mai multe autorizatii de constructie. Procurorii nu au gasit insa probe incriminatorii la adresa primarului general.

Solomon Wigler a fost inregistrat audio-video in timp ce cerea sau primea mita in biroul sau de la etajul 14 al Primariei Capitalei, el spunandu-i la un moment dat unui om de afaceri: "Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?". In referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri, acestea totalizand 230.000 de euro.

Intr-una dintre aceste situatii, pentru a obtine autorizatia de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersectia a doua bulevarde, Solomon Wigler ar fi cerut sa primeasca mita sub forma contravalorii unui contract de executie a lucrarii pentru realizarea solutiei de trafic.

Intr-un alt caz, consilierul suspendat al lui Sorin Oprescu ar fi cerut aceluiasi om de afaceri 15.000 euro pentru a interveni pe langa ceilalti consilieri, in asa fel incat sa fie votata o hotarare legata de donarea unui teren. Wigler ar fi cerut ca banii sa ii fie virati in transe de 4.000 sau 5.000 de euro, prin virament din contul bancar al sotiei omului de afaceri in contul sotiei consilierului.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, Solmon Wigler ar fi cerut, in total, 230.000 de euro, unui om de afaceri, pentru ca Primaria Capitalei sa aprobe planurile urbanistice zonale pentru construirea a trei supermarketuri in Bucuresti, dar si pentru ca municipalitatea sa ofere o donatie.

Cei 230.000 de euro ar fi fost ceruti de Wigler in perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, suma din care ar fi primit, in mai multe transe, 204.000 de euro, de la omul de afaceri, denuntator in cauza. Wigler ar fi promis ca va interveni pe langa functionari din aparatul administrativ al primarului general si consilieri din CGMB, lasand sa se creada ca are influenta asupra acestora, in vederea initierii si votarii unor proiecte de hotarari.

"Aceste hotarari vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificarii a trei supermarketuri pe raza municipiului Bucuresti si acceptarea unei donatii de catre Primaria Municipiului Bucuresti", a precizat DNA.
Solmon Wigler ar fi primit suma totala de 150.000 de euro in patru transe, respectiv inainte si dupa votarea hotararilor respective.

"In acelasi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a intalnit cu inculpatul Wigler Solomon in biroul acestuia din urma, aflat in sediul Primariei Municipiului Bucuresti, ocazie cu care acesta din urma l-a asigurat pe martorul denuntator ca, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti din ziua respectiva, au fost aprobate atat proiectul de hotarare privind acceptarea donatiei aferenta unuia dintre proiecte, cat si PUZ-ul pentru unul dintre supermarketuri", conform DNA. In acest context, Wigler ar fi convenit cu omul de afaceri ca, in 3 iunie, sa-i dea 25.000 de euro, urmand ca diferenta pana la 51.000 de euro sa o aduca in saptamana 8-12 iunie.

In 3 iunie, Wigler a fost surprins in flagrant de procurorii anticoruptie in timp ce primea suma de 25.000 de euro.
"Anterior, in acelasi scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la acelasi om de afaceri. Intr-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe langa primarul general al municipiului Bucuresti, pe langa care a lasat sa creada ca are influenta, in vederea eliberarii unei autorizatii de construire necesare unei solutii de trafic (sens giratoriu), pentru doua supermarket-uri", potrivit procurorilor anticoruptie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri