Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat, joi, pe Solomon Wigler, fostul consilier al fostului primar general al Capitalei Sorin Oprescu, la patru ani de inchisoare cu executare, decizia fiind definitiva.

Initial, Wigler primise o pedeapsa de un an si patru luni de inchisoare, intr-un dosar in care era acuzat ca a luat 25.000 de euro ca sa obtina eliberarea unei autorizatii de construire a unui sens giratoriu pentru doua supermarketuri. Decizia a fost contestata atat de Solomon Wigler, cat si de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, anunta Mediafax.

Acesta a fost arestat preventiv in 4 iunie 2015, dar in 9 noiembie, Tribunalul Bucuresti a decis sa fie plasat in arest la domiciliu, masura fiind prelungita ulterior. Dosarul in care Solomon Wigler a fost condamnat este desprins din cel in care a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, tot pentru trafic de influenta, respectiv pentru ca ar fi luat 204.000 de euro pentru interventii in aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale.

In iunie 2015, la trimiterea primului dosar in judecata, procurorii au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Solomon Wigler in legatura cu pretinderea si primirea sumei de 25.000 euro de la o persoana, martor denuntator in cauza, pe care ar fi asigurat-o ca ar avea influenta asupra primarul general al Capitalei, in vederea eliberarii unei autorizatii de construire a unui sens giratoriu pentru doua supermarketuri.

Tribunalul Bucuresti a inregistrat in 19 noiembrie 2015 cel de-al doilea dosar al lui Solomon Wigler, a inceput judecarea cauzei in 10 decembrie si a pronuntat sentinta dupa o luna, respectiv in 14 ianuarie 2016. In primul dosar, in care este acuzat tot de trafic de influenta, Solomon Wigler a fost condamnat, pe 19 noiembrie 2015, de Tribunalul Bucuresti, la patru ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus atunci si confiscarea speciala a 154.000 de euro de la Wigler, suma obtinuta prin savarsirea infractiunii.

Citeste si:
O noua incercare a Liviu Dragnea de a scapa de inchisoare
Liviu Dragnea incearca din...

Potrivit procurorilor, in perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, Solomon Wigler, in calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, in mai multe randuri, 230.000 de euro si a primit, in mai multe transe, 179.000 de euro de la un o persoana (martor denuntator in cauza), promitand ca va interveni la functionari din aparatul administrativ al edilului si la consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, pentru initierea si votarea unor proiecte de hotarare care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificarii a trei supermarketuri in Bucuresti si acceptarea unei donatii de catre Primaria Capitalei.

Dupa primirea celor 179.000 de euro, in patru transe, respectiv inainte si dupa votarea hotararilor respective, Solomon Wigler a fost prins in flagrant, in 3 iunie 2015, in timp ce primea alti 25.000 de euro, din diferenta de 51.000 de euro de la suma pretinsa. Procurorii DNA au aratat, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a lui Solomon Wigler, ca acesta a fost inregistrat audio-video in timp ce solicita sau primea mita in biroul sau de la etajul 14 al Primariei Capitalei, el spunandu-i la un moment dat unui om de afaceri: "Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?".

In referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri. Intr-una dintre aceste situatii, pentru a obtine autorizatia de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersectia a doua bulevarde, Solomon Wigler ar fi cerut sa primeasca mita sub forma contravalorii unui contract de executie a lucrarii pentru realizarea solutiei de trafic.

Citeste si:
Una din cele mai cumplite inchisori comuniste va deveni muzeu
Fortul 13 Jilava, una din...
Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Doi hackeri romani, condamnati la inchisoare in Statele Unite