Sechestrul pe bunurile lui Ion Brad, redus la jumatate

Instanta suprema a redus sechestrul pus pe bunurile si conturile consilierului local al Sectorului 1 Ion Brad, implicat in dosarul penal al primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, pana la aproximativ 5,7 milioane de lei.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis sa modifice continutul anumitor masuri asiguratorii impuse de procurorii anticoruptie. Astfel, din suma de 38.781.488 de lei - suma presupus a fi primita de Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad de la doua firme, in schimbul unor lucrari acordate de Primaria Sectorului 1 -, lui Brad i se va opri un procent de 15% din aceasta, relateaza Mediafax.

De asemenea, potrivit deciziei ICCJ, consilierului local al Sectorului 1 urmeaza sa i se puna proprire pe o treime din venitul lunar net.

Decizia este definitiva.

In acelasi caz, in 2 iulie, instanta suprema a decis definitiv ca in cazul fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu sa fie aplicate aceleasi masuri, respectiv punerea sub sechestru a tuturor bunurilor mobile si imobile pana la concurenta procentului de 15% din 38.781.488 lei (aproximativ 5,7 milioane de lei) si proprirea unei treimi din venitul lunar net.

Citeste si:
Chiliman, Moisescu, Costescu si Brad, cercetati sub control judiciar
Chiliman, Moisescu, Costescu...

Tot in 2 iulie, instanta suprema a redus la aproximativ 11,6 milioane de lei sechestrul pus pe bunurile si conturile primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, in dosarul in care este urmarit penal pentru complicitate la trafic de influenta privind atribuirea preferentiala de lucrari unor firme.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis contestatia formulata de Andrei Chiliman, dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Ploiesti au instituit sechestru asigurator pana la concurenta sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale edilului si ale lui Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad, cercetati in acelasi dosar.

Instanta a modificat cuantumul sumei pana la concurenta careia s-a dispus luarea masurii asiguratorii in cazul lui Chiliman, stabilind ca sechestrul sa fie pus pana la suma de 11.634.446 lei, reprezentand 30 la suta din 300.000 de lei si 38.481.488 de lei, sume presupus a fi primite de Chiliman, Moisescu, Costescu si Brad de la doua firme, in schimbul unor lucrari acordate de Primaria Sectorului 1.

Primarul suspendat al Sectorului 1, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera personala a edilului, Ioana Costescu, si consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetati, din 19 iunie, sub control judiciar, in dosarul privind atribuirea preferentiala de lucrari unor firme de la care acestia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor incheiate.

Citeste si:
Popoviciu contesta sechestrele puse pe cele 224 de hectare din nord
Puiu Popoviciu contesta...

In perioada in care se afla sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu si Brad au interdictie sa paraseasca tara fara incuviintarea procurorilor si sunt obligati sa se prezinte la politie in zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar si la procurori si in fata instantei, ori de cate ori sunt chemati, precum si sa anunte daca isi schimba locuintele.

Andrei Chiliman trebuie sa mearg la Sectia 1 Politie in zilele de luni si joi, la ora 08.30, conform progamului stabilit cu politistii supraveghetori in 20 iunie, dupa ce instanta suprema a dispus masura controlului judiciar. De asemenea, timp de doua luni, in perioada controlului judiciar, Chiliman nu poate exercita functia de primar al Sectorului 1.

In 22 iunie, procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru pana la concurenta sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman si ale celorlalti trei inculpati.

Andrei Chiliman declara atunci ca i-a fost pus sechestru "pe declaratia de avere" si ca a contestat decizia.

Citeste si:
Elena Udrea: Decizia de condamnare este absurdă
Elena Udrea spune că decizia...

Vlad Moisescu spunea ca in ceea ce-l priveste a fost instituit sechestru pe case, actiuni si conturi si ca va contesta masura asiguratorie.

Moisescu si Costescu sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, iar Chiliman si Brad, de constituirea a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta.

Procurorii DNA sustin ca Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infractional inca din 2004, din care au facut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad, urmarind "comiterea unor fapte de coruptie care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10 si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica si pe parcursul derularii contractelor incheiate cu Primaria Sectorului 1".

Banii primiti de la reprezentantii firmelor carora li se atribuiau preferential contractele ar fi fost impartiti, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite, se arata in documente ale anchetatorilor.

Grupul infractional ar fi obtinut de la reprezentantii firmelor Romair Consulting si Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din Sectorul 1, dar si lucrari de asfaltare a unor strazi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentand un procent de 10% din platile facute de Primaria Sectorului 1, in baza contractelor incheiate, au precizat procurorii.

Plata "comisionului" se facea foarte discret, de regula fiind acceptate doar predarile de bani in numerar, in locurile stabilite de catre Vlad Moisescu, printre care ar fi fost si sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Balcescu, banii fiind preluati direct de Moisescu, sustin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, in cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru incheierea contractului sa fie platita prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate catre B1 TV si Romania TV.

"Aceasta protectie consta in faptul ca nu aparea nimic negativ despre ei in mass-media, iar daca in mod intamplator ar fi aparut ceva, acestia ar fi avut capacitatea sa opreasca, speculand relatia contractuala", arata anchetatorii.

De altfel, aceasta metoda era folosita in cazul mai multor firme care voiau sa incheie contracte cu Primaria Sectorului 1, astfel ca o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era data prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau incheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghita, in care functioneaza postul Romania TV.

Chiliman si ceilalti trei inculpati sunt cercetati in dosarul in care sunt acuzati, printre altii, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri