Simplificarea regulilor fiscale si a reglementarilor referitoare la calcularea obligatiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact in imbunatatirea mediului fiscal din Romania, considera 60% dintre antreprenorii care au participat la studiul EY "Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc", in urcare de la 48% anul trecut. Reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor se situeaza pe locul al doilea, cu doar 14% dintre optiuni, in scadere de la 26%, urmata de dezvoltarea unei agentii guvernamentale care sa asiste afacerile noi in respectarea cerintelor fiscale (11%) si de reducerea fiscalizarii veniturilor persoanelor fizice (6%), scrie Mediafax.

Conform raportului Doing Business 2015 al Bancii Mondiale, o firma romaneasca la inceput de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal, cost care reprezinta o scadere a productivitatii pentru firma respectiva. Acelasi raport releva ca in Romania este nevoie de 8 zile si de realizarea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri, presupunand ca toate informatiile necesare infiintarii sunt disponibile fara costuri de timp si fara a apela la consultanti sau la plati neoficiale, Romania plasandu-se la acest capitol pe locul 38 din cele 189 de tari analizate, potrivit Mihaelei Matei, Special Projects & Digital Officer, coordonatoarea Barometrului antreprenoriatului romanesc.

Ea aprecia ca una dintre cele mai ieftine solutii pentru a ajuta antreprenorii romani sa se orienteze in hatisul legislativ, mai ales pentru antreprenorii tineri, sunt resursele online de informare si educare a antreprenorilor in privinta conformarii cerintelor legislative. "Aceste resurse online, ca si un birou unic online pentru infiintarea firmelor, ar simplifica si mai mult procesele de deschidere si administrare a start-up-urilor, lasand mai mult timp la dispozitia asociatilor sa se concentreze asupra definirii produselor si serviciilor oferite, castigarea primilor clienti si optimizarea proceselor de business", spune Matei.

De exemplu, in Estonia, una dintre cele mai digitalizate societati din Europa si la nivel global, alegerea si verificarea disponibilitatii numelui pentru noua companie si inregistrarea efectiva a firmei se pot face integral online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar cateva ore si costa 140 de euro. O alta solutie pentru simplificarea fiscalitatii o reprezinta o agentie guvernamentala, precum cea din Marea Britanie, infiintata in 2010, responsabila cu simplificarea sistemului fiscal. Aceasta institutie identifica ariile de legislatie fiscala prea complexe pentru companii si persoane fizice, apoi este obligatia agentiei sa analizeze cum pot fi simplificate prevederile si sa propuna guvernului masurile spre adoptare.