Entitatile din Romania care au deja obligatia de a transmite informatii catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor le vor transmite concomitent si catre Fisc, potrivit Codului de Procedura Fiscala, dar informatii vor fi primite si de la institutiile de credit din alte state.

"Este vorba despre o modificare care vizeaza transmiterea de catre entitatile din Romania care au deja obligatia transmiterii de informatii catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, potrivit Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, republicata, cu modificarile ulterioare, si catre ANAF", se arata intr-un comunicat al autoritatii de control, citat de Mediafax.

Masura, prevazuta in Codul de Procedura Fiscala, promulgat in iulie de presedintele Klaus Iohannis, are ca scop principal combaterea marii evaziuni fiscale, prin identificarea firmelor de tip "fantoma", conform datelor din bazele de date proprii ale ANAF coroborate cu datele din tranzactiile bancare, si prin recuperarea sumelor stabilite ca prejudicii la bugetul de stat, se noteaza in comunicatul ANAF.
Codul de Procedura Fiscala mai prevede ca institutiile de credit au obligatia sa transmita Fiscului, in cazul solicitarii pentru anumite persoane, toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi.

Bancile sunt obligate sa comunice zilnic catre ANAF lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica care deschid ori inchid conturi, precum si datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise la acestea, dar si lista persoanelor care inchiriaza casete de valori, precum si incetarea contractului de inchiriere.

"Organul fiscal central, la cererea justificata a organului fiscal local sau a altei autoritati publice centrale si locale, transmite informatiile referitoare la conturile bancare, in scopul indeplinirii de catre aceste autoritati a atributiilor prevazute de lege. Solicitarea si transmiterea de informatii se fac prin intermediul sistemului informatic pus la dispozitie de catre A.N.A.F. Pe baza de protocol, incheiat intre organul fiscal central si organul fiscal local sau alta autoritate publica, se poate asigura accesul direct in baza de date a organului fiscal central", se arata in Cod.

Totodata, pentru schimbul de informatii privind contribuabilii rezidenti ai statelor cu care Romania s-a angajat printr-un instrument juridic de drept international si pentru imbunatatirea conformarii fiscale internationale, institutiile financiare, inclusiv institutiile de credit, au obligatia sa declare anual, organului fiscal din cadrul ANAF, informatiide natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de respectivii contribuabili la acele institutii.

Prin ordin al ministrului Finantelor Publice, avizat de Banca Nationala a Romaniei si Autoritatea de Supraveghere Financiara, se stabilesc institutiile financiare, inclusiv institutiile de credit, care au obligatia de declarare; categoriile de informatii privind identificarea contribuabililor pentru care se transmit informatiile, precum si informatiile de natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de acestia la institutiile mentionate; entitatile non-raportoare din Romania si conturile excluse de la obligatia de declarare; regulile de conformare aplicabile de catre institutiile respective, in vederea identificarii conturilor raportabile de catre acestea, precum si procedura de declarare a informatiilor privind identificarea contribuabililor si a informatiilor de natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de acestia la institutiile in cauza; norme si proceduri administrative menite sa asigure punerea in aplicare si respectarea procedurilor de raportare si precautie prevazute in instrumentele juridice de drept international la care Romania s-a angajat.

Declararea acestor informatii se va face pana la data de 15 mai inclusiv a anului calendaristic pentru informatiile aferente anului calendaristic precedent. Fiecare institutie care are obligatii de declarare va informa contribuabilii vizati cu privire la faptul ca datele privind identificarea conturilor lor sunt selectate si declarate, furnizand acestora toate informatiile la care au dreptul. Informarea se realizeaza in timp util, astfel incat contribuabilii vizati sa isi poata exercita drepturile in materie de protectie a datelor cu caracter personal, inainte ca institutiile sa transmita organului fiscal din cadrul ANAF informatiile respective.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri