"Masura a fost luata de Guvern in scopul cresterii motivarii personalului din sistemul public sanitar si, implicit, a stoparii migratiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate", precizeaza Guvernul intr-un comunicat, scrie Mediafax.

Prin actul normativ se majoreaza cu acelasi procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru conditii de munca, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de garda si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul brut lunar, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

De aceste cresteri salariale va beneficia personalul din unitatile sanitare publice cu si fara paturi, centrele de diagnostic si tratament, centrele medicale, centrele de sanatate, centrele de sanatate multifunctionale, unitatile specializate de urgenta si transport sanitar publice, inclusiv unitatile sanitare aflate in subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unitatilor penitenciare, personalul din reteaua de medicina scolara, asistenta medicala comunitara, precum si alte unitati sanitare si medico-sociale publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii. De asemenea, de aceste majorari salariale beneficiaza si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si a serviciilor de expertiza medicale aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii.

"Pe cale de consecinta, se majoreaza cu acelasi procent, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunara bruta lunara in functie de care se acorda bursa de rezidentiat. Aceasta modificare va conserva dreptul medicilor rezidenti de a beneficia si dupa majorarea salariala decisa astazi de bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 de lei. De asemenea, potrivit ordonantei de urgenta, medicii rezidenti vor fi inclusi in categoria tinerilor specialisti din sanatate, care pot beneficia de inchirierea unei locuinte ANL. Astfel, alaturi de tinerii specialisti din invatamant, si cei din sanatate, inclusiv medicii rezidenti, care au pana la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinte ANL, pot primi repartitii in cel mult trei ani de la implinirea acestei varste. Locuintele pentru tineri destinate inchirierii, inclusiv cele construite si destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate sunt proprietate privata a statului. Aceste locuinte sunt administrate de autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti in care acestea sunt amplasate", mai precizeaza sursa citata.

Sursa foto: Medic/Shutterstock