Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, procurori ai DNA - Sectia de Combatere a Coruptiei fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise in perioada 2013-2015.

Astfel, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, duminica sunt efectuate perchezitii in 13 locuri din municipiul Bucuresti si judetele Bacau, Calarasi si Ilfov, din care trei sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

Conform unor surse judiciare, citate de Mediafax, perchezitii au loc la Primaria Capitalei, Administratia Cimitirelor si la Centrul Cultural "Palatele Brancovenesti".

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut de DNA, sambata noapte, pentru luare de mita, dupa ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denuntatori.

Primarul ar fi primit cei 25.000 de euro sambata de la seful unei institutii din primarie, care ar fi intermediat mita.

Citeste si:

"In perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti", se arata in ordonanta de retinere a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Conform documentului citat, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. Un procent de 10 din valoarea contractului ar fi fost cerut pentru Sorin Oprescu.

"Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea primarului municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul primarului municipiului Bucuresti, precum si pentru primar", mai arata anchetatorii.

Potrivit procurorilor anticoruptie, sambata, in baza in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea Primariei si o persoana de incredere a primarului, Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinsi de cei doi de la patru denuntatori pentru Oprescu.

Primarul Capitalei va fi dus, duminica, la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.