Fostul presedinte a fost citat de procurori, pentru a da o declaratie, dupa ce, pe 2 septembrie, acestia au schimbat incadrarea faptei de care este acuzat Basescu fata de Gabriela Firea, din santaj in amenintare. Intrebat de jurnalisti ce le va spune procuorilor, Basescu a raspuns razand: "Nu stiu, depinde ce ma intreaba", scrie Mediafax.

Aproximativ 10 persoane, sustinatori ai fostului presedinte, au venit vineri la sediul Parchetului cu pancarte pe care scrie "Cel mai bun presedinte al Romaniei. Respect Traian Basescu" si "Basescu, respect. Noi suntem copiii statului de drept". Un alt barbat, care sta deoparte, incadrat de jandarmi, il huiduie pe Traian Basescu.

Fostul presedinte a fost chemat si pe 2 septembrie la Parchet pentru a fi anuntat de schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care este urmarit in acest dosar. El a anuntat atunci, la plecare, ca procurorii i-au adus la cunostinta ca a fost schimbata incadrarea juridica in dosarul sau, din santaj in amenintare, fapta care se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare de pana la un an, in timp ce pedeapsa pentru santaj este de la un an la cinci ani de inchisoare, conform noului Cod penal.

”Nu mai e santaj, e amenintare. Se pedepseste cu amenda sau inchisoare de la trei luni la un an, vedem. Inseamna ca, usor, usor justitia se apropie de adevar”, a afirmat Basescu.