Ancheta va fi reluata, pentru clarificarea acuzatiilor penale, completarea materialului probator, “in vederea lamuririi tuturor aspectelor cauzei”, urmand sa se adopte “o solutie legala si temeinica in cauza”, conform News.ro

In dosarul privind plangerea formulata de fostul senator Gabriela Firea, in prezent primar general al Capitalei, impotriva fostului presedinte Traian Basescu, pentru amenintare, "prin ordonanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din 27 iulie 2016, examinandu-se din oficiu, conform dispozitiilor art. 64 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara (republicata), legalitatea rechizitoriului s-a dispus infirmarea solutiei”, a anuntat, joi, PICCJ.

Prin rechizitoriul procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica, verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei de catre procurorul- sef de sectie, in 21 iulie, s-a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte, pentru amenintare, in forma continuata (doua acte materiale).

"Lipsa unei anchete efective"

In urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat "lipsa unei anchete efective, care sa respecte exigentele in materia continutului rechizitoriului si standardelor de claritate” in prezentarea acuzarii in instanta, impuse de jurisprudenta in materie si practica Curtii Europene a Drepturilor Omului, rezultand astfel faptul ca nu au fost respectate prevederile articolului 328 alineatul 1 teza I, coroborat cu articolul 286 alineatul 2, litera c) din Codul de procedura penala, cu referire la dispozitiile articolului 1, alineatul 2, articorlului 8, articolului 10 din Codul de procedura penala, articolului 6 paragraful 3, litera a) din CEDO si ale articolului 6 din Directiva 2012/13/UE.

Citeste si:

In urma infirmarii solutiei initiale dispuse de procurori, cercetarile vor fi reluate de Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, "pentru clarificarea acuzatiilor penale, completarea materialului probator, in vederea lamuririi tuturor aspectelor cauzei”.

Ulterior, se va efectua o noua evaluare a intregului material probator, in raport si de doctrina si jurisprudenta in materie, „pentru a adopta o solutie legala si temeinica in cauza”, a precizat PICCJ. Gabriela Firea a depus, in 16 aprilie 2014, o plangere in care il acuza pe Traian Basescu, atunci pesedinte al Romaniei, de amenintare si santaj, dupa declaratii facute de acesta la emisiuni televizate.

In denuntul depus impotriva lui Traian Basescu se arata: "Intr-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat in seara zilei 13.04.2014, in cadrul emisiunii "Jocuri de putere", referindu-se la activitatea parlamentara a d-nei senator Firea Gabriela, in cadrul Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor din zona comunei Nana, judetul Calarasi, a afirmat: "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului ei unde este primar, ca s-ar putea sa nu-l gaseasca intr-o zi acasa daca... Nu-i atenta... Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele".

Sursa foto: agerpresfoto