Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul F.M.M., cercetat pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Astfel, din cercetari a rezultat ca acesta, ca administrator in fapt al unei firme care se ocupa cu achizitia de piei de animale, a cumparat astfel de marfuri de pe piata neagra, dar a disimulat operatiunea, obtinand documente de provenienta fictiva de la administratorii mai multor societati comerciale, cu consecinta sustragerii de la plata TVA in suma de peste un milion de euro, potrivit Mediafax.

"In aceasta modalitate, a fost spalata o suma de peste 5 milioane de euro", se arata in comunicat. Potrivit sursei citate, in cauza sunt cercetate alte 15 persoane, care au participat la comiterea acestor fapte. In acest dosar au avut loc, miercuri, perchezitii in judetele Buzau, Ilfov si Giurgiu, in urma acestora fiind duse la audieri opt persoane. Dintre acestea, trei au fost initial retinute pentru 24 de ore. Ulterior, omul de afaceri din Buzau a fost arestat preventiv, joi, de catre Tribunalul Buzau, pentru 30 de zile, iar ceilalti doi retinuti - un alt om de afaceri buzoian si unul din Giurgiu - au fost pusi sub control judiciar, avand interdictia de a parasi tara.

Miercuri, 50 de politisti, sub coordonarea Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice - Inspectoratul General al Politiei Romane, au facut 12 perchezitii in judetele Buzau, Ilfov si Giurgiu, la sedii de firme si la locuintele unor persoane banuite de evaziune fiscala si spalare de bani. In urma perchezitiilor, au fost ridicate mai multe documente de evidenta contabila si inscrisuri privind acte de comert cu piei de animale, cu valoare probatorie in cauza. Potrivit Politiei Judetene Buzau, printre cei cercetati se afla doi barbati, in varsta de 40, respectiv 38 de ani, administratori ai unei societati din judetul Buzau, cu obiect principal de activitate comercializarea de piei de animale.

Citeste si:

Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2012-2014, in ceea ce priveste relatia comerciala dintre societatea buzoiana, in calitate de client, si mai multe societati din judetele Giurgiu si Ilfov, in calitate de furnizori, operatiunile constand in livrarea de piei de animale au caracter fictiv, marfurile nefiind livrate catre beneficiar, intre aceste societati circuland efectiv doar facturi, in vederea transmiterii responsabilitatii aferente TVA de plata, rezultata din tranzactiile comerciale desfasurate si in vederea crearii unui avantaj fiscal beneficiarului.

Ulterior, prin intermediul societatilor controlate au fost supuse procesului de spalare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operatiuni/tranzactii financiare, constand in depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate, metoda prin care a fost disimulata adevarata natura a provenientei si circulatiei banilor, cunoscand ca provin din evaziune fiscala. Potrivit sursei citate, prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.000.000 de lei.

Sursa foto: coruptie, Shutterstock.com