Sursele citate au declarat ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in urma probelor administrate in dosarul in care Sorin Oprescu este cercetat pentru luare de mita, dupa ce ar fi primit 25.000 de euro, au extind urmarirea penala in cazul edilului si pentru spalare de bani si constituire de grup infractional organizat, scrie Mediafax.

Anchetatorii au pus sechestru asigurator pe casa lui Sorin Oprescu, in vederea confiscarii extinse, au precizat sursele citate. Avocatul Alexandru Chiciu declara sambata ca apararea anticipeaza o extindere a cercetarilor in cazul lui Sorin Oprescu, pe baza faptului ca procurorii anticoruptie verifica celelalte persoane din dosar cu privire la fapte de evaziune fiscala.

"In toate dosarele mari, s-a mers initial cu o acuzatie si, dupa 30, 40, 50 de zile, procurorii au procedat la extinderi ale acuzatiilor, in preajma momentelor in care au prelungit arestarea. Miercuri, in mod normal, ar trebui sa se faca o noua cerere de prelungire si atunci, avand in vedere practica procurorilor anticoruptie, la randul meu, intuiesc faptul ca vor proceda in acest sens", a aratat Chiciu.

Avocatul a mai spus ca Sorin Oprescu este pregatit sa dea prima declaratie in fata anchetatorilor DNA in acest dosar, iar o solicitare in acest sens va fi facuta la DNA. "Voi solicita procurorilor, saptamana viitoare, audierea lui Sorin Oprescu in legatura cu elementele si acuzatiile aduse de DNA pana in acest moment, audiere ce nu a avut loc pana acum la procuror, ci doar in fata judecatorilor de depturi si libertati. Este stabilizat medical din acest punct de vedere si suntem pregatiti pentru aceasta chestiune", a adaugat Chiciu.

Citeste si:

Avocatul a mai aratat ca, din punctul de vedere al apararii lui Sorin Oprescu, "ancheta are un curs unidirectional", in sensul in care, desi s-au solicitat patru martori ce puteau confirma teza apararii, acestia au fost respinsi, la fel fiind respinsa si confruntarea cu denuntatorul. In acest context, apararea vrea sa trimita o sesizare la CEDO.

"Este vorba de cei patru martori care confirma ca este vorba de un imprumut, iar acestia au fost respinsi de procuror. Procurorul a respins, totodata, si cererea de confruntare cu denuntatorul. Aceste elemente arata caracterul unidirectional al anchetei, in sensul exclusiv al stringerii probelor in acuzare, fapt care contravine deciziei Curtii Europene in cauza "Tarau contra Romania". Din acest punct de vedere, saptamana viitoare, avand in vedere intuitia noastra si practica din alte dosare, precum si din cauza elementelor de tratament pe care le-a avut in arest, vom trimite CEDO o sesizare", a mai aratat Chiciu.

Avocatul a aratat ca pare ca practica DNA de a aduce la lumina noi acuzatii chiar inaintea prelungirilor masurilor preventive se transforma intr-o cutuma, dand ca exemple de situatii de acest gen cazul lui Radu Mazare si cel al Elena Udrea. "La Mazare, inainte de prelungire au scos chestia cu conturile, la Udrea, au scos chestia cu finantarea partidelor", a adaugat Chiciu. Avocatul a precizat ca, din punctul sau de vedere, aceasta modalitate in care procedeaza anchetatorii DNA ar fi ilegala.

Sursa foto: Mediafax Foto