Sorin Oprescu ramane in arest pentru inca 30 de zile, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins vineri contestatia edilului si a mentinut decizia de prelungire a mandatului emis in 6 septembrie, in dosarul in care este acuzat de luare de mita, dupa ce ar fi primit 25.000 de euro.

Instanta a apreciat ca este nefondata contestatia lui Sorin Oprescu formulata dupa ce, in 30 septembrie, Tribunalul Bucuresti a admis cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv, masura luata in 6 septembrie, scrie Mediafax.

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au respins si contestatiile formulate de ceilalti inculpati, fiind prelungit arestul preventiv pentru Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, directorul general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si pentru omul de afaceri Claudiu Bengalici. De asemenea, Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor si Romeo Albu raman in arest la domiciliu inca 30 de zile.

Decizia privind prelungirea masurilor preventive, luata vineri de Curtea de Apel Bucuresti, este definitiva. Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei din 30 septembrie, ca daca ar fi inlocuit arestul preventiv cu controlul judiciar sau arestul la domiciliu, Sorin Oprescu ar putea influenta ancheta, dand ca exemplu o discutie pe care edilul a avut-o in 17 septembrie, in duba politiei, cu Cristian Stanca, fostul sau sofer.

"Deloc de neglijat in privinta inculpatilor Oprescu Sorin Mircea si Stanca Cristian este si «discutia» pe care cei doi au purtat-o la data de 17.09.2015 in autovehiculul apartinand DGPMB destinat transportului persoanelor private de libertate (la care s-a facut referire mai sus), din care rezulta ca primul este in continuare interesat ca persoanele apropiate lui sa pastreze tacerea cu privire la activitatea infractionala derulata impreuna, in timp ce al doilea este dispus sa pastreze aceasta tacere. In acest sens, se remarca faptul ca, pe parcursul discutiei ce a urmat intre cei doi inculpati, dupa ce s-au salutat si a urmat un scurt moment de liniste, inculpatul Stanca Cristian i-a spus din buze inculpatului Oprescu Sorin Mircea «Nu» si, dupa 2 secunde, a facut cu degetul aratator un semn in forma de X in dreptul buzelor. Or, simplul fapt ca inculpatii au profitat de prima ocazie pe care au avut-o pentru a asigura ca a fost respectat «codul tacerii», respectiv pentru a permite respectarea in continuare, este exemplificativ pentru prejudiciile care ar fi aduse urmaririi penale daca inculpatii ar putea sa comunice in mod liber (avand in vedere restrictiile specifice masurii arestarii preventive ce impun inclusiv mentionarea in documente a persoanelor care il viziteaza pe cel privat de libertate), a scris judecatorul in motivare.

In ce priveste argumentele care tin de starea de sanatate a lui Sorin Oprescu, instanta a apreciat ca, desi edilul acuza afectiuni medicale multiple, sustinute de inscrisurile medicale depuse la dosar, nu exista probe ca acesta nu ar suporta regimul de detentie, edilul avand si posibilitatea tratamentului medical sub paza permanenta.

"Mai mult, judecatorul de drepturi si libertati constata ca, la acest moment, din datele dosarului rezulta ca inculpatul primeste tratamentul medical de care are nevoie, fiind chiar consulat de catre fostii sai colegi de la Spitalul Universitar, al carui conducator, de altfel, a si fost. Prin raportare la sustinerile inculpatului referitoare la protejarea dreptului la viata, judecatorul reaminteste ca nu exista o expertiza medicala din care sa rezulte nici ca, din cauza conditiilor de detentie pe durata masurii arestarii preventive, viata inculpatului este in pericol sau ca afectiunile de care sufera inculpatul l-ar supune unui pericol sau unei incercari de o intensitate care sa depaseasca nivelul de suferinta inerent detentiei.

Totodata, se observa ca nu exista inscrisuri ori alte informatii din care sa rezulte ca inculpatului nu ii este asigurata alimentatia corespunzatoare in arest, astfel ca se constata ca este neintemeiata sustinerea inculpatului in sensul ca ii este pusa in pericol viata", a precizat judecatorul in motivare.

Contestatia lui Sorin Oprescu de la Curtea de Apel Bucuresti s-a judecat in absenta edilului, care joi a fost transferat din Arestul Capitalei la Institutul Oncologic, pentru a fi supus unor investigatii medicale la Centrul Oncologic de Diagnostic si Tratament Fundeni, ca urmare a aprobarii cererii formulate in 3 octombrie de avocatii edilului.

Sorin Oprescu a fost transferat, vineri, de la Institutul Oncologic Bucuresti la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu", dupa ce starea acestuia nu a permis realizarea investigatiei PET/CT (computer tomograf), din cauza valorilor crescute ale glicemiei. Acesta a fost reprogramat pentru investigatie miercuri 14 octombrie.

Sorin Oprescu a fost transferat si in 26 septembrie din Arestul Central al Politiei Capitalei, atunci fiind dus la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a stat internat intr-o rezerva la Sectia de Cardiologie, sub paza, pana in 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au facut mai multe investigatii, printre care si o coronarografie.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, in 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv si fiind suspendat din functie, din 15 septembrie.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri