Premierul desemnat Dacian Ciolos anunta, intr-o postare pe Facebook, ca a hotarat sa retraga propunerea Cristinei Guseth pentru portofoliul Justitiei, "pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel increderea in ministrul Justitiei din Guvern".

Cristina Guseth fusese avizata favorabil pentru functia de ministru al Justitiei, de parlamentarii din comisiile juridice, care au luat o pauza de consultari, inaintea votului pentru avizarea acesteia.

Guseth a fost avizata cu 41 de voturi "pentru", sase voturi "impotriva" si sase abtineri.

Ea a fost audiata de membrii comisiilor juridice, pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii si pentru drepturile omului culte si minoritati din Camera Deputatilor si Senat si de cei din Comisia pentru constitutionalitate, libertati civile si monitorizarea executarii hotararilor CEDO din Senat.

Cristina Guseth a declarat in fata membrilor celor sapte comisii ca se afla acolo in calitate de director al Freedom House, organizatie alaturi de care au fost importanti actori din Justitie.

Guseth a spus ca, timp de 25 de ani, a aparat statul de drept, iar din 1997 a derulat proiecte menite sa sprijine reforma in justitie, inclusiv in domeniul confiscarii extinse.

"Stiu ca am o problema, si anume ca nu sunt un absolvent al Facultatii de Drept. Sunt un absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii. Aceasta problema, insa, cred ca poate fi depasita si poate fi depasita pentru ca, in momentul de fata, sistemul juridic din Romania nu se mai afla in 2004-2005. Este un moment diferit. CSM are rolul de a asigura independenta sistemului juridic si de a asigura aceste probleme. Eu, ca ministru al Justitiei, voi genera strategii, politici publice si voi incerca sa continui reforma care este atat de mult solicitata in momentul de fata", a spus Cristina Guseth, potrivit Mediafax.

Ea a adaugat ca, in trei tari din Europa, ministrii Justitiei nu sunt absolventi ai Facultatii de Drept. "In Franta, este un economist, in Marea Britanie, un jurnalist de la The Times si in Suedia, un chimist. Deci, ceea ce ma recomanda pentru asta este reputatia pe care am construit-o de-a lungul a 25 de ani in ceea ce priveste apararea statului de drept in Romania", a mai spus Guseth.

Guseth a spus ca a ajuns sa cunoasca problemele din sistem prin intalnirile pe care le-a avut cu judecatori, procurori si ofiteri de politie judiciara, in cadrul proiectelor derulate.

In continuare, ea si-a enumerat obiectivele, care se refera la: imbunatatirea managementului in sistem, operationalizarea Agentiei pentru recuperarea bunurilor indisponibilizate, transparenta si meritocratie in selectia magistratilor, consolidarea rolului ICCJ in ce priveste unificarea jurisprudentei, cresterea implicarii societatii civile, imbunatatirea conditiilor din penitenciare, sporirea capacitatii instantelor si parchetelor si atragerea de fonduri europene.

Intrebata daca are in vedere modificarea prevederilor din Codul penal si Codul de procedura penala declarate neconstitutionale, Guseth a raspuns ca va consulta toti actorii sistemului judiciar: ICCJ, DNA, profesiile liberale, intr-o dezbatere publica transparenta.

Intrebata daca va pleda pentru eliminarea taxei de timbru, Guseth a raspuns ca stie ca aceasta poate descuraja accesul la justitie si ca nici nu ajunge sa fie folosita in domeniu, astfel ca si-ar dori sa faca ceva si urmeaza sa vada ce in functie de consultari.
Remus Cernea a intrebat-o daca ar sustine o legislatie pentru recunoasterea cuplurilor formate din persoane de acelasi sex, conform unei decizii CEDO din iunie si asa cum exista deja in alte state membre.

Cristina Guseth a raspuns ca si aici s-ar impune o consultare publica, iar, daca romanii isi vor spune clar cuvantul, atunci va avea si ea o pozitie.

Deputatul Eugen Nicolicea (UNPR) a intrebat-o la randul sau ce inseamna sistem juridic si ce inseamna sistem judiciar, iar, dupa ce i-a raspuns ca sistemul judiciar este format din entitatile care infaptuiesc justitia, in timp ce "juridic" are o acceptiune mai larga, Guseth i-a mai spus: "Domnule Nicolicea, daca vreti sa demonstrati ca nu sunt jurist, nu, nu sunt jurist".

Guseth s-a aratat pusa in incurcatura atunci cand deputata ALDE Steluta Cataniciu i-a adresat intrebari cu privire la sistemul de imunitati.

"Ce intelegeti prin sistem de imunitati si cum doriti in mod concret sa il revizuiti? Care este procedura pe care urmeaza sa o aplicati? Statul de drept pe care il aparati de 25 de ani, de cine il aparati?", a intrebat-o Cataniciu.

Guseth a raspuns ca pentru a functiona un stat in regim democratic este foarte important ca presedintele sa aiba imunitate pe perioada mandatului, apoi a intrebat-o pe Cataniciu daca se refera la imunitatea in cazul cercetarii penale, adaugand ca este de parere ca poltiicienii trebuie sa aiba imunitate doar pentru declaratiile politice.

Cataniciu a insistat si i-a mai pus o data intrebarea cum se revizuieste sistemul de imunitati, prin ce procedura, moment in care senatorul PSD Serban Nicolae a aplaudat-o.

"Suntem in momentul in care formam un guvern pentru a depasi o criza de incredere. S-a facut acest program de guvernare, nu am ajuns sa facem proceduri", a raspuns Guseth, Cataniciu spunandu-i in replica: "Aveti impresia ca puteti vorbi de o criza de incredere cand dumneavoastra va prezentati asa la o audiere?".

Spre finalul audierii, Serban Nicolae i-a spus Cristinei Guseth ca mai are sansa sa renunte la nominalizare, fiind aplaudat de cativa colegi.

Sursa foto: Mediafaxfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri